Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

11 juni 2014

Porlande vattenfontän


De fyra elementen jord, luft, eld och vatten, finns på min balkong. Jorden i alla mina blomkrukor, luft fylld med härliga dofter, i lyktorna brinner ljusen om kvällarna och vattnet porlar i den lilla dammen. Vatten är något speciellt. Kroppen består till stora delar av vatten, vi behöver vatten för att leva och under många årtusenden har vi färdats över de stora öppna haven och än idag fraktar vi varor världen över med båt. Såhär sommartid är det väl ingen, som skulle vilja vara utan härliga bad i hav och sjöar. Havet är mäktigt och jag är glad över att jag bor så nära kusten. Det tar bara några  minuter för mig att köra ner till Grötviks hamn, där jag älskar att sitta och lyssna på havet och vågornas lugnande, kluckande mot strand.

Lika avkopplande är det att lyssna till det porlande vattnet i baljan, med den solcellsdrivna fontänpumpen, som står på min balkong. Den lilla pumpen går att justera, så att man kan ställa in höjden på strålarna. Det går även att byta ut ett litet "lock", i toppen av fontänen, för att ändra antalet vattenstrålar och på så vis även få ett lite annat fall på vattnet. Pumpen drivs av solceller och lagrar inte energin, utan är endast igång när solen skiner. Det finns även andra fontänpumpar, som lagrar energi, men de är oftast dyrare i inköp. Jag har placerat min pump i en mindre zinkbalja, fyllt botten med stenar, som även döljer pumphuset och en del av sladden. Då jag inte använder något medel mot alger i vattnet, får jag vid ett par tillfällen under sommar, tömma baljan och skura stenarna, som efter några veckor börjar bli lite gröna och slemmiga. Ibland har jag haft konstgjorda näckrosor, som flyter i vattnet, men nu har jag bara en liten sköldpadda bland stenarna. Självklart kan man även ha levande växter, anpassade för dammar, men det kräver mer jobb och underhåll. Jag köpte min fontänpump för flera år sedan, från www.solsmart.se.
Obs! För den som undrar så är sköldpaddan Alexander inte en livs levande sköldpadda.1 kommentar:

  1. En så´n solcellsstyrd vattenfontän har jag också. Fungerar perfekt. Helt riktigt, man behöver vattenelementet även om det bara blir i liten form.
    Ha det gott i sommarvärmen!
    /Eva Linnea

    SvaraRadera