Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

18 juni 2014

Radula Rosea, pelargon


Att blomman på bilden är en pelargon, hade jag aldrig gissat för några år sedan. Då trodde jag att alla pelargoner såg ut som de man köper på ICA och luktar mindre trevligt. Sedan jag började intressera mig för denna tantblomma, har jag lärt mig att pelargoner kan se ut på väldigt olika sätt. På bilden syns Radula Rosea, med sina intensivt rosa blommor. Den tillhör gruppen doftpelargoner och har ett kryddigt doftande bladverk En del doftpelargoner kan man använda i matlagning och när man bakar och då oftast någon med citrusdoft. Då använder man de gröna bladen, som doftar mest när man gnuggar ett blad mellan fingrarna. Det finns pelargoner med många olika dofter, som luktar t.ex. ros, mint, kryddnejlika, coca cola, skumbananer m.m.

Vill du ser fler bilder på mina pelargoner, skriv in pelargon i sökfältet till vänster, under "Leta i den här bloggen".

2 kommentarer:

 1. Precis så var det för mig. Ganska trista engångsblommor, tänkte jag förut. Men så började man se olika varianter, och så var man fast.
  Du tar väldigt fina bilder.
  kram elsamarianne/EM

  SvaraRadera
 2. En sån skulle jag bra gärna få tag i! Var har du köpt din? Vet du någonstans där den säljs?
  Svara gärna i min blogg, så jag inte missar :)

  SvaraRadera