Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

3 juni 2014

Nyhet Hortensia Magical four seasons


Hortensian Hydrangea macrophylla är en vacker busklik växt med stora blomklasar, vanligtvis i vitt, rosa eller blått. Den rosa och blå varianten kan ändra färg, beroende på surhetsgraden i jorden. Hortensiasortimentet innefattar många olika sorter, allt från mindre varianter, som passar att ha som krukväxt på fönsterbrädan, till stora buskiga sorter och de som klättrar, som passar för trädgård och balkong. Hortensian trivs bäst i halvskugga och vill stå i porös humusrik jord. Härom året köpte jag en planta, som stod jättefin på balkongen hela sommaren, men tyvärr klarade den inte vintern, antagligen för att jag inte skyddade den mot frosten. Däremot går det bra att gräva ner hortensian i trädgården. En bekant har planterat ut flera mindre plantor, som hon fått som krukväxter och med åren har det blivit stora buskar, som översållas av blommor på sommaren. Idag gjorde jag ett kort besök på Fritz Blommor i Halmstad. Där fick jag se en ny sort av hortensia, Magical four seasons. Den blommar med tvåfärgade blomklasar i limegrönt och skiftar under säsongen även i rosa och blått. Framåt hösten, när temperaturen sjunker, ändrar blommorna färg och övergår mot mer mustiga höstfärger. Hortensia Magical är en sort, som tål sol, regn och frost, men den kräver mycket mer vatten. Blomman är stark och kompakt och håller färgen länge. Den passar lika bra på balkongen och uteplatsen, som i trädgården. Plantan kan bli upp till 100 cm hög.
För den som inte har trädgård och har ont om plats, hittade jag även mycket mindre hortensior. De var  planterade i små krukor, alldeles lagom för fönsterkarmen. Den fanns i flera färger, allt från ljust till mörkt limegröna och i olika nyanser av rosa. Plocka några blomklasar och torka, så har du något vackert att dekorera med till hösten.


2 kommentarer:

  1. Hej hopp, vad underbar blomma

    SvaraRadera
  2. Jag älskar Hortensior. Ett himla vattnande bara. Även om man är noga med vattningen så håller dom aldrig särskilt länge inne. Men i våras när mina hade dött här inne så slängde jag ut dom på balkongen. Det var bara tomma grenar kvar så jag trodde aldrig att dom skulle komma igen. Men nu är dom fulla med blad och jag har till och med en knopp. Gissa om jag är nyfiken. Planterade ihop tre olika i en kruka.

    Fina pelargoner du har. Vart köper du alla dina fina sorter?

    SvaraRadera