Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

1 juni 2014

Alvestone pelargon


Att odla pelargoner innebär inte bara att man planterar dem, vattnar och ger dem gödning och sedan sköter de sig själva. De behöver lite mer än så, för att trivas och vara vackra. Man får plocka vissna blad, ibland toppa en och annan planta och vrida på  krukorna, så att inte alla bladen vänder sig åt ett och samma håll, mot ljuset. I går kväll dammsög jag, torkade av mellan krukorna och under hyllorna, plockade och rensade bort vissna blommor och blad, men samtidigt njöt jag av lugnet av att få pyssla om alla mina små pelargoner och se alla knoppar, som snart är på väg att slå ut. En av krukorna for i golvet och så var det jord överallt och bara att ta fram dammsugaren igen. Lilla Candy (miniatyrpelargon) bröt jag av, så nu finns en stickling på rotning, om någon är intresserad av den framöver. Det har gått några veckor sedan jag fyllde vatten i zinkbaljan och satte igång min solcellsdrivna trädgårdsfontän. Nu har det börjat växa alger i vattnet, så jag passade på att tömma baljan, skrubba av stenarna och återställa allt igen. Nu hoppas jag på mycket sol i den nya månaden juni och det börjar ju verkligen bra, med klar himmel och sol över Halmstad idag. När jag vattnade alla pelargonerna, nu på förmiddagen, kunde jag njuta av ett härligt porlande ljud, från fontänen. Tråkigt att det är dialys i eftermiddag, så jag inte kan sitta och njuta på en nystädad balkong.
En av pelargonerna, Alvestone, blommar nu med ett flor av vitrosa, spretiga blommor, med smala kronblad. Den är en dvärg- och stjärnpelargon och är gyllenbladig. En riktig utstickare!

1 kommentar:

  1. Vilken ur-söt pelargon! Man hittar fler och fler favoriter, och samlare som man är, så blir man så glad för nya bekantskaper.
    Och din balkong ser verkligen inbjudande ut. Liten men naggande god.Du får njuta av den i morgon istället...
    kram EM
    http://eemgoesgreen.blogspot.se

    SvaraRadera