Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

23 dec. 2014

Dekorera med äpplen på julbordetDet finns mycket gott som man kan använda äpplen till, men de är även vackra att använda som dekoration, speciellt till jul. Här har jag fyllt gamla lerkrukor med jord, som jag täckt med mossa. Sedan stack jag en blompinne, nästan igenom hela äpplet. Den andra änden av pinnen stack jag ner i jorden så att äpplet fixerades. Därefter var det bara att sticka ner ljushållarna, sätta i ljusen och tända dem.


En annan enkel ljusstake gjorde jag genom att gröpa ur äpplen med en kniv och sätta värmeljus i dem. Välj äpplen som står stabilt på plant underlag. Gör en rund markering på äpplets ovansida genom placera en tom ljuskopp upp och ner och tryck till ordentligt. Använd en vass kniv och skär försiktigt ut en lagom djup hålighet för att värmeljuset ska få plats. Pensla äpplets insida med citronsaft så att inte fruktköttet mörknar. Tryck ner ljusen i äpplena och sätt dem på en silverbricka eller annat underlägg, då äpplena annars kan ge fuktmärken på bordet.


Äpplen passar utmärkt att använda som placeringskort, med namnen textade på blad utklippta i färgat papper. Torkade äppelskivor är också vackra att dekorera med. Hur jag gått tillväga när jag torkat dem kan du läsa om här.


1 kommentar:

  1. Vilka roliga och fina äppeltips! Det här ska jag komma ihåg! God jul vill jag också önska.

    SvaraRadera