Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

17 dec. 2014

Julgodis

Godis är alltid gott och det smakar lite extra smaskigt när man gjort det själv. Ikväll har det puttrat i grytan på spisen och under tiden som jag har väntat på att chokladkolan skulle bli färdig har jag gjort extra många "kulprov" för att jag inte kunde vänta på att den skulle koka färdigt, utan ville provsmaka den innan. Till slut blev den och har stått en stund i kylskåpet och blivit sådär lagom seg, som bara hemkokt kola kan bli. Den var enkel att göra och fick en riktigt härlig chokladsmak.

Recept Chokladkola

100 g smör
1½ dl vispgrädde
1½ dl strösocker
1½ dl sirap
1 krm salt
1 tsk vaniljsocker
150 g god mörk choklad (förslagsvis Marabou Mörk)

Gör såhär:
Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Häll i grädde, socker och sirap och chokladen i bitar. Rör om tills att chokladen smällt och låt sedan koka på svag värme, under uppsikt. Gör kulprov genom att hälla en lite sked kolasmet i ett glas med kallt vatten. När det går att forma kolan är det dags att hälla upp smeten i en form, som klätts med bakplåtspapper. Pensla gärna lite olja på pappret, så är det lättare att få loss kolan. Låt svalna och skär den sedan i bitar, som förpackas en och en i bakplåtspapper eller cellofan. Förvaras svalt.

Ät, njut och tänk på vikten efter nyår.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar