Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

3 dec. 2014

Enkel och god soppa


Jag kan inte minnas att jag lärde mig något speciellt på mina hemkunskapslektioner, när jag gick i skolan på 80-talet. Vi bakade kanelbullar, kokade saftkräm och fick veta betydelsen av tvättsymboler och hur man strök kläder, men den goda soppan med potatis och purjolök har jag kokat många gånger sedan dess, med något modifierat recept. Den är enkel att fixa till och är dessutom snäll mot matkontot och vad passar bättre att äta mitt i julstöket än en snabblagad, värmande soppa. Receptet räcker till 1-2 personer, beroende på hur stora potatis och lök man använder. Det går även att spä soppan med mer vatten. Jag föredrar att servera den så att man känner bitar av potatis och lök, men vill man ha soppan slät så använd mixerstav. Servera tillsammans med bröd och ost och gärna ett glas mjölk för att få en måltid, som även innehåller proteiner.

Recept
2 medelstora potatis
1 dm purjolök
1 liten gul lök
3 dl vatten
1 tärning kycklingbuljong
grädde efter tycke och smak (c:a ½ dl)
1 msk hackad persilja
salt och peppar
några droppar pressad citron
smör

Gör såhär:
Skala den gula löken och skölj purjolöken. Hacka fint och fräs i smör på låg värme, utan att löken får färg. Häll i vatten i grytan och tillsätt buljongtärningen. Skala potatisen, skär i små bitar och lägg i grytan. Låt småkoka under lock tills att potatisen är klar och löken mjuknat, cirka 15-20 minuter. Häll i grädden och persiljan, smaka av med salt, peppar och ett par droppar pressad citron. Låt koka upp och servera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar