Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

14 dec. 2014

Hyacinten - en julfavorit


Jag tror inte att det gått en enda jul, sedan jag flyttade hemifrån, utan att jag haft en eller flera hyacinter i lägenheten. Mest för att de är så vackra, men också för deras härliga doft. Som tur är har katterna ingen förkärlek till mina växter, men för säkerhets skull brukar jag placera hyacinter, liksom andra giftiga växter, där de inte når dem. Med åren har jag övergett mycket av det röda till jul. Jag föredrar till exempel främst vita blommor, som jag tycker är extra tjusiga såhär års, tillsammans med glitter och levande ljus. I år har jag valt att sätta hyacinterna i två gamla glas, som jag köpt billigt på loppis. Jag tog bort det mesta av jorden från lökarna och klädde in dem med mossa och satte ner i glasen. Sedan dekorerade jag sparsamt med en stjärna (inhandlad på Fritz Blommor i Halmstad), som jag trädde över bladen och två små julgranskulor. Lätt, enkelt och vackert. Löken utvecklas fort inomhus i värmen, så för att man ska få glädje av hyacinterna så länge som möjligt, bör de stå svalt under natten. Löken brukar inte behöva något vatten, men spraya gärna mossan med vatten, så håller den även rötterna lätt fuktiga. Spara lökarna efter jul och plantera ut dem i trädgården när det blir mildväder. Nedan några bilder på hyacintplanteringar från tidigare år.Här har jag planterat hyacinterna i en gammal inläggningsburk av glas, tillsammans med en grön miniväxt. Sedan har jag täckt jorden med grönmossa och dekorerat med kulor, en sovande tomte och lite konstsnö.Det blir fint att plantera i en vanlig terrakottakruka. Här en multihyacint.
Nedan en enda hyacint i en gammal skål med bl a. torkade apelsinskivor, mossa, kulor och spetsrosett.

1 kommentar:

  1. Hej! Jag har en tävling med underbara Beach House Company på min blogg... tre vinnare utses imorgon kl 13.00. Vinstvärde är 749kr/person. Var med o tävla:
    http://blogg.alltforforaldrar.se/drommenom11barn/2014/12/14/julkalendertavling-14-december-3-advent/

    Har därtill en julkalender med nya tävlingar VARJE DAG! :)

    SvaraRadera