Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

21 feb. 2015

Fler gamla godingar tillbaka i godishyllan

När jag besökte Köpmansgården idag för att köpa te, blev jag glatt överraskad när jag fick se att de hade tuggummina JENKA och SHAKE framme på disken, bland mängder av andra godsaker. Dessa tuggummin var de två första i en rad olika smaker, som kom när jag var i tonåren. JENKA med smak av pepparmint och SHAKE som smakar saltlakrits var mina stora favoriter. De andra sorterna minns jag varken smaken eller namnen på. Nu var förpackningen förnyad, liksom formen, priset var flera gånger dyrare än tidigare (2 kr) men den goda smaken var densamma. Jag hann knappt tillbaka till bilen innan jag stoppade in ett SHAKE i munnen. Gott, men smaken försvann tyvärr alltför fort när jag tuggade.
Nu väcks hoppet inom mig om att fler av mina godisfavoriter, som fanns när jag var barn, ska återkomma i butikernas godishyllor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar