Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

1 feb. 2015

På balkongen i januari


I januari månad brukar det inte hända så mycket roligt på balkongen. Julbelysningen ska plockas ner och läggas i lådor och förpassas upp till vindsförrådet och för någon vecka sedan fick alla pelargonerna flytta inomhus, eftersom de mindre sorterna inte mådde bra av att stå ute längre. Jag tror att den kalla snålblåsten tog kål på en del miniatyrer på min otäta, inglasade balkong, även om jag körde med värmefläkt och tände ljus när temperaturen sjönk ner mot nollstrecket. Trots grått, mörkt och tråkigt väder, med ett och annat undantag med någon solig dag, börjar jag ändå känna av att dagarna sakta blir längre och ljuset kommer åter. Det märks faktiskt så smått även ute på min balkong. Några av vårlökarna, som jag fyndade på rea sent i höstas och sedan planterade i lite större lerkrukor, har faktiskt börjat att titta upp och fikonträdet, som fällde sina blad i höstas, har börjat skjuta skott på nytt. Det gör mig glad i sinnet efter att jag faktiskt misströstat en hel del över de miniatyrpelargoner, som jag fått slänga i soporna. En och annan liten pelargonplanta mer eller mindre kan nog många tycka, då jag hade över 200 förra säsongen, men för mig känns det som ett nederlag att jag inte lyckats sköta om dem ordentligt. Nu får jag försöka se det från den ljusa sidan att jag faktiskt insett att dessa småplantor helt enkelt inte ska stå på balkongen vintertid, utan vill flytta inomhus redan på höstkanten. För att öka på vårkänsla lite extra och hjälpa den på traven var jag och köpte lite olika krukor med redan uppdrivna lökar. De större trädgårdskedjorna har i år haft ett utökat utbud av vårlökar i kruka. På ett av ställena hade man redan fått hem penséer till försäljning. Jag tyckte plantorna var på tok för klena och lyckades hålla fingrarna ifrån dem. Det känns bättre att vänta några veckor med penséer, då de troligtvis inte lär växa till sig vid den temperatur som råder utomhus än så länge.
I en korg, som ska hänga på balkongen, planterade jag ett par olika sorters narcisser, Narcissus Jetfire och Narcissus Trumpet Topolino, lila krokus och blå pärlhyacinter, tillsammans med en kruka med "plättar i luften" eller Slideranka och Muehlenbeckia, som den också heter. Jag delade plantan med de späda rankorna, med små runda blad, på tre och satte mellan lökarna för att få lite mer liv i planteringen. Muehlenbeckian är inte frosttålig, men klarar av att stå ute vid milt väder. Inomhus satte jag pärlhyacinter och en kungsängsliljor, Fritillaria meleagris, i en lerkruka. Nu är det bara att vänta på att vårsolen ska titta fram och värma upp min balkong, så att jag snart får se lökarna blomma, när jag tittar ut genom köksfönstret.


















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar