Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

13 juli 2015

Äkta makar - en krukväxt med gamla anor


















Blommande lökväxter är vackra och omtyckta inslag i trädgården stora delar av året. Knappt har snön smält bort innan bland annat snödroppar och krokus sticker upp ur marken. Tidigt på våren förgyller de rabatterna med att vara bland de första lökarna att sätta kopp och blomma. Att vi blomsterälskare trånar efter blommor på våren har odlare och försäljare anammat och de senaste åren har utbudet av uppdrivna lökar i kruka ökat i våra butiker. De finns fler sorter och vi kan nu få vårblommande lökar på köksbordet redan innan nyår. Sommartid säljs nu även en del liljelökar i kruka, passande att sätta på balkongen. Jag som inte har så stor plats att odla på tycker det är kul att kunna köpa lökar i kruka och njuta av själva blomningen. Därefter hamnar lökarna i pappas trädgård för ett fortsatt liv utomhus. En del lökväxter passar utmärkt att odla i kruka inomhus hela året, även om de mår bra av att stå utomhus sommartid. Jag har planterat amaryllislökar och drivit upp dem till jul i många år. Tidigare har jag slängt lökarna när de blommat över efter nyår, men i förfjol sparade jag dem och vattnade dem hela sommaren för att sedan låta dem vissna ner . Efter ett par månader i svalt och mörkt utrymme planterade jag om lökarna och ställde dem ljust. Framåt våren fick jag glädja mig åt nya vackra blommor, den tid på året då amaryllisen i normala fall blommar.
I ett nummer av tidningen Hemträdgården läste jag för ett tag sedan om några gamla sorter av krukväxter. En av dem var Äkta makar, som på bilden i inslaget påminde om en amaryllis, men hade fler stänglar och fler men något mindre blommor. Jag blev nyfiken på denna växt, som jag tidigare varken sett eller hört talas om. I den lilla notisen i tidningen stod dels att det var en gammal växt och att man numera sällan hittar den i handeln. Jag bestämde mig direkt för att försöka få tag på en lök och la ut efterlysningar i några olika grupper på Facebook. Det tog inte lång tid innan jag fick svar och efter att ha betalt ett par tior för både lök och frakt kom paketet ett par dagar senare med posten. Det var en liten lök, knappt 3 cm i diameter, med ett par långsmala, gröna blad. Jag undrade om jag över huvud taget skulle klara att få den att överleva. Därför tackade jag självklart ja till ännu en lök, som en givmild kvinna förärade mig helt gratis några dagar senare. Båda lökarna har nu stått ett flertal månader planterade i en lerkruka, i sovrummets ljusa fönsterkarm. Det har kommit ett par nya blad, ett bevis på att jag faktiskt lyckats ta hand om denna, i alla fall för mig, spännande nyhet. I efterhand har jag läst på och sökt fakta om Äkta makar, (Hippeastrum striatum), som också har många andra smeknamn som Bondlilja, Adam och Eva, Fattigmanslilja, Gubben och Gumman och Mor och Far. Hippeastrum striatum är en art och tillhör släktet Amaryllisar. Den kommer ursprungligen från södra och centrala delarna av Brasilien. Äkta makar började odlas på mitten av 1700-talet, men kom till Europa och Sverige först en bit in på 1800-talet. Blommorna på stängeln kommer parvis och vänder sig ofta mot varandra. Detta växtsätt lär ha gett växten sitt namn Äkta makar, då man syftade på att det förälskade paret ibland vände ryggen mot varandra. Som de flesta andra lökväxter kräver plantan bara sparsamt med vatten och vill stå på en ljus plats, men inte i direkt solljus. Först när knopparna visar sig krävs en mer regelbunden vattning och bör då inte torka ut. Har man tur med sin Äkta makar kan den blomma vid flera tillfällen under året. Under tillväxtperioden tillför man plantan en svag dos näring. När vintern närmar sig minskar man på vattningen och ställer plantan svalt 10-16°C. Äkta makar förökar sig med sidolökar, som man kan ta loss och sätta i en ny kruka, men får man frön på den kan den även förökas genom frösådd. Hippeastrum striatum trivs att stå i en trång kruka, så det är inte nödvändigt att plantera om den varje år. Löken sätts i väldränerad blomjord, gärna med lecakulor, med en tredjedel av löken ovan jord.
Mina lökar är fortfarande små, även om bladen blir fler och växer, så jag lär förmodligen få vänta ett bra tag innan den första stängeln med knoppar visar sig.
Häromdagen fick jag, genom ett inlägg på Facebook, veta att även den vackra, vita och lite speciella Spindelliljan går bra att odla i kruka inomhus. Nu har den hamnat på min lista över nya lökväxter, som jag önskar att odla hemma i lägenheten. Jag misstänker att den listan blir allt längre vad det lider, då mitt odlingsintresse inte har tenderat att avta utan snarare bara växer.
Jag vill rikta ett stort tack till Sigbritt Fridlund, som gett mig tillåtelse att använda fotot, på hennes fina Äkta makar.

3 kommentarer:

  1. Hej jag fick min Gubbe o gumma när jag var 13 och nu är jag 77 den har blommat varje år men nu har den inte blommat i år.Den här bara stora gröna blad! Vad göra?

    SvaraRadera
  2. Jag brukar ta bort en massa blad. Då brukar det komma blomstänglar ganska snart

    SvaraRadera
  3. OM någon har lökar - köper jag gärna .
    M.v.h.

    SvaraRadera