Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

19 juli 2015

Kanelskorpor - Något gott till kaffet


När man ska ha något enkelt och gott till fikat i sommar ska det helst vara lätt att ta med sig i picknickkorgen. Det ska gå att äta utan assiett och sked och man ska slippa att kladda ner fingrarna. Några kanelskorpor smakar gott till både te, kaffe och saft och är enkla att göra. Varför inte baka en extra plåt och överraska någon med en påse skorpor i sommar. Jag valde att strö över rårörsocker istället för strösocker för att få lite mer struktur på skorporna.

Recept
2 ägg
2 dl strösocker
75 g smör
6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Pensla med
1 äggvita
½ dl strösocker
1 msk kanel

Gör såhär:
1. Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret och häll i äggsmeten. Blanda mjöl och bakpulver och tillsätt till äggsmeten och rör till en deg.
2. Dela degen i tre delar och rulla ut till längder. (Jag brukar rulla ut dem på bakplåtspappret på plåten) Lägg på en plåt med bakplåtspapper.
3. Pensla längderna med äggvita och strö över socker blandat med kanel. Grädda mitt i ugnen på 200°C i cirka 15 minuter.
4. Ta ut plåten ur ugnen och skär längderna i 2 cm breda skorpor. Lägg snittytan upp och sätt tillbaka plåten i ugnen på 100°C i 30 minuter. Vänd skorporna efter halva tiden. Stäng sedan av ugnen och låt skorporna stå kvar och torka på eftervärmen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar