Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

20 juli 2015

Kustnära liv


Jag är glad att jag är född i en kuststad som Halmstad. Från min lägenhet, som ligger på fjärde våningen, kan jag se havet bortom hustaken. Det är något speciellt med att bo nära havet, upplevelser och känslor som jag definitivt inte vill vara utan. Jag har i och för sig aldrig haft några funderingar över att flytta och lämna Halmstad, men ett boende inåt landet skulle aldrig kännas som ett alternativ. Vädret kan upplevas som regnigt, blåsigt och trist både höst och vinter, men under sommaren är Halmstad den perfekta staden att bo i, då den verkligen vaknar till liv och visar sig från sin vackraste sida. Jag har bara ett par kilometer hemifrån till småbåtshamnen i Grötvik, där man kan köra med bilen inte långt från den steniga strandremsan. När jag var barn badade jag där och jag och min syster fiskade krabbor från bryggorna. Sedan jag i vuxen ålder fick problem att gå har jag tyvärr så gott som helt slutat att bada i havet, men det har inte inneburit att jag slutat att ta mig till det stora vattnet. Jag kör till Grötvik då och då oavsett årstid och väder. Att se havet ligga spegelblankt en sommardag är lika vackert och mäktigt som när höststormen river upp jättestora vågor, som slår in mot land så att skummet yr. Det är rofyllt att bara sitta där i bilen, titta ut mot horisonten, lyssna på vågorna och se fåglarna segla över himlen. Det händer ibland att jag äter medhavd kvällsfika sittande på klipporna, medan solen går ner. Känslan av att bara få vara vid havet och ta det lugn är svår att ersätta med någon annan.


Så länge jag kan minnas har det ordnats någon typ av sommarfest i och omkring den lilla småbåtshamnen. De senaste åren har fotbollsklubben BK Astrio stått för arrangemanget. För ett par veckor sedan var det dags för årets tillställning och i år hade de verkligen tur med vädret hela dagen, som började med en loppis, som jag besökte. Senare på kvällen gjorde jag ett nytt besök med permobilen och kollade in en del av de aktiviteter som anordnats i hamnområdet. Förutom mattält, lotterier, pilkastning, musikunderhållning fanns en mängd aktiviteter bland annat fun ballz, klättertorn, SUP-paddling, hoppborgar, sjöräddningsuppvisning och det fanns möjlighet att ta en tur på havet med en stor gummibåt. Hamnen levde verkligen upp, men om jag själv får välja njuter jag mer av att få vistas vid kusten en helt vanlig dag i lugn och ro. Jag är definitivt inte ensam om att besöka Grötvik en helt vanlig dag. Många är det som promenerar, springer och cyklar längs kusten och grillplatserna är välbesökta, speciellt sommartid. När jag var liten hände det att vi åkte skridsko där på vintern, när vattnet i det gamla kolbrottet intill hamnen frös till is. Sedan många år tillbaka har man tömt brottet på kol och istället för att åka skridskor där på vintern ägnar sig ungdomar nu sommartid åt dumdristiga och rent av livsfarliga övningar när de hoppar från de höga klippavsatserna. Om det är något mer jag skulle önska och som jag saknar längs vår kust så är det en skärgård, likt den som jag fick uppleva i Bohuslän som barn, men man kan inte få allt. Vi har i alla fall den lilla Tylön, som ligger utanför Tylösands vackra strand. Jag tillbringar gärna somrarna på hemmaplan. Varför ska jag lämna Halmstad på semestern när mängder av semesterfirare betalar dyrt för att få gästa vår fina stad, med sin långsträckta, berömda badstrand. Här njuter jag av mina smultronställen och ett av dem är såklart havet där jag kan känna lugnet och de salta vindarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar