Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

25 okt. 2015

Gran för liten och storFör mig är granen och dess doft starkt förknippad med julen. Det luktar verkligen speciellt när man bär in en nyhuggen gran och sätter den i sin fot. Att välja ut familjens julgran tillsammans är verkligen inte lätt. Någon tycker att granen är för smal, någon annan att det är för långt mellan grenarna eller att toppen är sned. Jag minns min barndoms jular då hela familjen åkte ut i skogen, till mina släktingars mark, för att leta upp de perfekta granarna, ja vi hade faktiskt tre julgranar inomhus på den tiden. En stor stod i vardagsrummet och jag och min syster hade varsin liten på våra rum. Det kunde ta lång tid innan vi tillsammans kunde enas om vilka granar, som pappa skulle sätta yxan i, för vi kanske kunde hitta ett ännu finare exemplar om vi bara letade lite till. Det slutade oftast med att vi fick med oss en mindre snygg gran hem eftersom vi tappade bort den vi först bestämt oss för. Numera köper jag min gran hos någon försäljare i stan. Även om jag sällan är helt nöjd med den gran, som jag till slut kommer hem med, brukar den bli fin när jag hängt i mängder med röda kulor, knutit röda rosetter kring grenarna och satt i de fina små fåglarna med sidensvansar, som jag ärvt av min farmor. När jag bodde i mitt föräldrahem hade vi som tradition att familjen klädde granen tillsammans på lille julaftons kväll och den som vaknade först på julaftons morgon fick den stora äran att tända belysningen i granen, för första gången den julen.Nu för tiden köper många gran redan till första advent,  att ha utomhus med belysning och en och annan pyntar till och med granen inomhus i början av december. Jag försökte hålla på gamla traditioner i många år och tände till exempel inte adventsljusstaken och stjärnan innan första söndagen i advent, men med åren har jag börjat allt tidigare med julförberedelserna för att hinna med och slippa stressa, men jag håller hårt på att granen inte ska tändas före julafton.
För den som vill vara riktigt tidigt ute finns det redan nu kungsgranar att köpa på Plantagen, som är knappt 1,5 meter höga och planterade i kruka. En lagom stor gran för mig, som inte har så stor lägenhet. Vissa år har jag valt att bara ha en liten, knappt halvmeter hög sockertoppsgran på köksbordet, som jag sedan pyntat i vanlig ordning men med röda kulor, men i mindre format. En söt variant av gran kan man göra av en liten en. Plantera enen i en kruka och täck jorden med grön mossa. Snurra en ståltråd längs stammen, så att du kan böja och forma toppen på "granen". Snurra sedan guldfärgad buljongråd (brukar finnas i blomsterbutiker) runt, så att enen får formen av en kon. Därefter är det dags att dekorera "granen" med t.ex. små konstgjorda röda bär. På toppen på metalltråden limmade jag en kula med hjälp av limpistol. Till sist dekorerade jag mossan med kulor och konstsnö. Söt gran som inte barrar, men glöm inte bort att vattna den.

1 kommentar:

  1. Det är mysigt med levande, riktig, gran till jul! Men utan barn så har jag ingen gran. Men när jag själv var liten hade vi alltid gran hemma, och jag minns doften!!

    SvaraRadera