Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

10 okt. 2015

Halloncheesecake - glutenfri


Tyvärr är det inte ovanligt att barn och vuxna har någon typ av födoämnesallergi, inte tål gluten eller laktos. Det finns även andra orsaker till att vissa personer behöver hålla en diet, som innebär att de helt eller delvis måste undvika vissa ämnen i maten. Under alla år som jag haft dialysbehandling har jag alltid fått tänka på vad jag äter och dricker för att inte samla på mig för mycket vätska och ämnen, som är farliga i för höga mängder i kroppen. Därför fick jag redan som barn lära mig att hålla diet och vilka livsmedel som jag bör undvika eller bara äta små mängder av. Att jag själv måste tänka på vad jag stoppar i mig har medfört att jag tänker till lite extra när jag ska bjuda vänner och bekanta på mat eller fika. Det är en självklarhet för mig att fråga nya bekanta om de kan äta vad som helst. Min pappa blev glutenintolerant på äldre dar, vilket har gjort det svårare att bjuda honom på alla goda bakverk som han tycker om. Nu finns det som tur är mycket gott som är glutenfritt. Det gäller bara att tänka till lite extra när man handlar bröd och kakor i butik eller bakar själv. Visst kan man köpa en annan kaka eller laga speciell mat till den som inte får äta allt, men personligen uppskattar jag att den som bjuder har valt mat som alla kan äta, så långt det är möjligt.
För ett par veckor sedan fyllde min pappa år och min syster hade bakat en glutenfri halloncheesecake till födelsedagsfikat. Botten bestod av glutenfria kex, men för övrigt var det ingen skillnad på innehållet i receptet. Ska kakan även bli laktosfri får man välja laktosfria mejeriprodukter och även välja kex därefter. Glöm inte bort att även fråga dina gäster om de tål t.ex. husdjur eller starka dofter från blommor, som kan vara ett stort problem för många speciellt vid de kommande julhelgerna.

Recept Halloncheesecake
Botten:
250 g digestivekex, glutenfria
100 g smör
Fyllning 1:
450 g Philadelphiaost
200 g osockrade hallon
3 ägg
1 1/4 dl strösocker
Fyllning 2:
3 dl crème fraiche
3 msk strösocker
1 msk vaniljsocker
Dekoration:
Färska hallon
Vispad grädde 


Gör såhär: Sätt ugnen på 180°C. Smula sönder kexen och blanda med smält smör. Tryck ut kexblandningen i en form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Grädda i 5-10 minuter. Kör ingredienserna till fyllning 1 i en matberedare till en jämn smet och häll i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i 25-30 minuter. Blanda ihop fyllning 2 och bred på kakan. Grädda ytterligare i 5 minuter och låt kakan svalna. Ställ den sedan i kylskåpet och låt den bli ordentligt kall innan du lossar formen runt kakan. Ta sedan försiktigt bort kakan från bottnen. Placera cheesecaken på ett tårtfat och garnera med vispad grädde och hallon. Servera!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar