Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

19 okt. 2015

Inspiration till julens pyssel och mat























Mitten av oktober är redan förbi och advent närmar sig fortare än jag vill och utan att jag kan göra något åt det. Jag som inte ens plockat in pelargonerna från balkongen ännu och det är så mycket som jag vill hinna göra klart hemma innan jag känner att det finns tid och ork till att förbereda inför första söndagen i advent. Denna härliga helg då adventsljusstakarna ska fram och stjärnan ska hängas upp i fönstret och jag får ägna mig åt något som jag verkligen gillar, nämligen att göra vackra arrangemang med blommor, mossa, ljus och allt därtill, som ger mig den där härliga känslan hemma och dessutom sprider härliga dofter. Jag måste erkänna att jag faktisk börjat planera inför advent. Min adventsljusstake med 11 ljus har hängt med ett antal år och nu kan jag inte förstå hur jag kunde köpa en stake som var grön och röd. Härom dagen köpte jag en burk matt, vit vintagefärg, så att jag kan måla om ljusstaken. Först måste jag fixa några nya lampor eftersom de inte lyste när jag tog ner staken från vindsförrådet. Är det inte märkligt att även om man ställer upp en helt fungerande adventsljusstake i förrådet när julen är över, så lyser inte lamporna när man plockar fram staken kommande jul. Är det inte några lampor som gått sönder så är det glappkontakt. Ja ja, jag brukar få ordning på den till slut med viss envishet och ett stort mått av tålamod.















Jag har alltid gillat att skapa med olika material, måla, klippa och klistra. I flera år har jag jobbat som grafisk designer och ritar på datorn dagligen på arbetet, men att få skapa med händerna ger mer möjligheter till fritt skapande och är på så sätt mycket roligare. Jul och advent är verkligen en tid då jag får utlopp för min kreativitet, allt från att göra egna julkort, modellera marsipan till att fixa med blommor och arrangera mängder av julgranskulor överallt i lägenheten. Redan för någon vecka sedan började tidningar att dyka upp i butikerna med varierande förslag på pyssel till granen, inspiration för hur man dekorerar hemmet både inom- och utomhus och otaliga recept på mat, bakverk och godis till jul. Jag köpte tidningen Allers julmagasin och redan när jag fick tidningen i handen och började bläddra i den vaknade min lust att börja pyssla trots att det, som det känns idag, är långt till jul och advent. Eftersom en del jultidningar är ganska dyra brukar jag avsätta någon timma till ett besök på biblioteket, där de har en hel del tidskrifter som man kan bläddra i på plats helt gratis. Än är det några veckor kvar till advent och för min egen del lär det säkert bli mer pyssel utöver en ommålad adventsljusstake innan julen knackar på dörren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar