Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

27 okt. 2015

Inspiration till olika jularrangemang i loppisfynd


















Advent närmar sig, de veckor under året då vi tänder som allra flest levande ljus. Vi sätter fram adventsljusstakar och hänger upp stjärnor i fönsterna, allt för att lysa upp den rådande mörka årstiden. Jag gillar verkligen detta varma, lite speciella sken, som blir av adventsljusstakar och levande ljus. Under julveckorna köper vi också som allra mest blommor, gör arrangemang med mossa, granris och hänger kanske upp en krans på ytterdörren, allt för att öka på mysfaktorn i hemmet.
Jag gillar att besöka loppisar och såhär års anordnas en hel del speciella julloppisar, där man kan fynda allt från adventsljusstakar till julmusik. Tycker man om handmålade tomtar, gammaldags julbonader och handbroderade dukar kan man ofta hitta dem för ett pris under materialkostnaden. Eftersom jag älskar att plantera blommor och göra ljusarrangemang är loppisar utmärkta ställen att hitta annorlunda prylar att arrangera grönt och blommor i. Det är sällan som jag använder krukor och skålar, som är avsedda att plantera i. Istället kan jag välja olika gamla kärl, som normalt sett hör hemma i köket. Det gäller bara att se lite utanför ramarna och låta fantasin flöda. Ibland köper jag någon kruka, som har en spännande form, men där färgen är helt fel. En burk färg och pensel kan verkligen uträtta under och förändra den fulaste krukan till något riktigt spännande.


















I helgen köpte jag en jättefin ängel, som när den var ny för många år sedan, gick lös på ett par hundra kronor. Trots att jag gärna hade köpt en, tyckte jag då att den var på tok för dyr. Nu gav jag 25 kr, så det kändes som ett riktigt klipp. En välanvänd bakform fick jag för ett par tior. Den ska jag inte använda att baka i utan tanken är att dekorera den med mossa och diverse pynt och kanske får den även bli stommen till årets adventsljusstake. Viktigt är då att se till att ljusen sitter stabilt och inte står för nära varandra. Det brukar finns ljushållare och material att fästa ljusen med i större hobbybutiker. Man kan väl heller inte påpeka tillräckligt många gånger att du aldrig får lämna levande ljus utan uppsikt, speciellt när det finns mossa och andra lättantändliga material i ljusstaken.


















Såhär års kan man hitta mycket vackert i naturen och trädgården att dekorera blomsterarrangemang och kransar med, kottar, bär, grenar, taklökar och vintergrönt, för att bara nämna några. I botten på en plantering använder jag mig av jord till växter eller lökar med rötter. Använder jag snittblommor krävs oasis, avsedd för levande blommor. Fäst julkulor och annat pynt på ståltrådar, med hjälp av limpistol. Då blir de enkla att sticka ner i oasisen, så att de sitter på plats. När man använder oasis ska den ligga i blöt någon timma innan den ska användas. Skär sedan till en bit, något större än innermåttet på kärlet, som den ska placeras i. Tryck ner oasisen i kärlet så att den sitter stadigt och låt oasisen sticka upp 1-2 cm ovanför kärlets kant, så att man även kan sticka in blommor och blad i den från sidorna. Använd kniv och runda av kanterna på blocket. Dölj alltid hela oasisbiten med blad, blommor eller annat material. Den ska inte synas när arrangemanget är klart. Ibland använder jag mig av både jord och oasis när jag planterar små miniväxter. Då använder jag oasisen enbart för att få mossan och pyntet på plats. Ståltråd är nästan ett måste när man gör dekorationer. Klipp av bitar och böj dem till ett U med långa "ben", likt en hårnål. Stick dem genom mossan och ner i oasisen och håll på så vis mossan på plats. "Hårnålar" fungerar även utmärkt att använda för att fästa annat dekormaterial. Limpistolen är ett verktyg som också kommer väl till pass, inte minst när man ska fästa kottar, kulor m.m. på dörrkransar. Akta fingrarna för limmet blir väldigt varmt och det är lätt att bränna sig!























På bilderna ser du lite olika arrangemang, som jag gjort de senaste åren.
Överst två gamla glas, som jag satt hyacintlökar i. Jag har täckt lökarna runtom med grön mossa innan jag placerat dem i glasen och avslutat med sparsamt med dekor.
En sockerskål kan bli en utmärkt kruka och en hemtrevnad kan enkelt pyntas efter årstid och fantasi. Hemtrevnaden är väldigt känslig för att torka ut och ska hela tiden hålas lätt fuktig. Placera den inte över ett varmt element där den lätt torkar ut och vissnar.
Några miniväxter planterade i ett silverfat på fot blir ett vackert arrangemang med mossa och pynt. Även om  rött är julens färg har vita blommor blivit allt mer populära till jul.
Stora glasburkar, som förr användes som inläggningskärl, blir tillsammans med några hyacinter, mossa och en grön växt ett juligt arrangemang att sätta på bordet.


1 kommentar:

  1. Uj,vad tiden går fort ! Inte många veckor kvar till advent :) Men än håller jag mig lugn ....jag vill inte tjuvstarta för tidigt ! Vackra grupper du har gjort....:)

    Ha det så bra !
    Elisabeth

    SvaraRadera