Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

4 nov. 2012

Alla helgons och Alla själars dag

Igår var jag på Söndrums kyrkogård och satte blommor på min mammas grav, då var det Alla helgons dag. En dag tillägnad de helgonförklarade döda. Idag är det Alla själars dag, då vi tänker extra mycket på våra nära, som inte längre är i livet och finns hos oss.


Jag hade köpt två vita cyklamen i kruka, som jag satte ner mellan ljungen. Cyklamen håller bra utomhus och tål kyla, men inte långvarig frost. Sedan hade jag gjort ett litet blomsterarrangemang i ett hjärta, med plats för både ljus och blommor. I hjärtat satte jag oasis, som först fått dra vatten i en timma. Den ska tryckas ner i skålen, så den sitter fast ordentligt och sticka upp någon cm ovanför kanten. Sedan kan man runda av oasiskanten med en kniv. Oasisens topp klädde jag med grönmossa och fäste den med ståltråd, som jag klippt till och böjt likt små hårnålar. De limegröna elegansnejlikorna skar jag av och gav en sned snittyta och stack in i oasisen i en krans. Om inte nejlikorna är riktigt utslagna kan man hjälpa dem lite på traven och öppna dem försiktigt med fingrarna, men även knopparna kan man använda och fylla ut med. Ett par gröna strån stack jag i och böjde i en båge. Slutligen gjorde jag en rosett och fäste den med pinnen, som satt i det lilla dekorhjärtat. Var noga med att täcka hela oasisen. Den ska inte synas. Hur man gör rosetten återkommer jag till vid ett annat tillfälle.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar