Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

28 nov. 2012

Förbered inför 1:a advent
1:a advent närmar sig och det är inte många dagar kvar tills att vi ska tända första ljuset. Denna söndag, är den dagen på året, då vi köper mest blommor till våra hem. En del vill tvunget att pynt och blommor ska gå i rött, men med åren har det blivit allt mer vanligt med vitt. Den som vill kan köpa kulor och pynt i nästan alla färger, allt från svart till rosa. Vänta inte tills på söndag med att köpa hem blommor, pynta och ta fram adventsljusstakarna. Vad är mer stressande och irriterande än när man upptäcker att lamporna inte fungerar, reservlamporna är slut och butikerna har stängt för dagen. Fixa klart och låt 1:a advent bli en mysig och avstressad helgdag.
Jag gillar att göra diverse blomsterarrangemang till de levande adventsljusen och binda en krans till ytterdörren. Det finns mycket saker, som går att pynta arrangemangen med, förutom de klassiska julkulorna och tomtarna. Häromdagen köpte jag två vita stjärnor, i lite chabbychicstil, som är tänka att hänga upp t.ex. i ett fönster. Jag ska ta bort kedjorna och använda dem som pynt i någon adventsgrupp. Pris 12.90 kr/st på Plantagen. Du har säkert en del saker hemma i skåpen, som kan återanvända som dekoration eller att plantera i. Pärlor, gamla bakformar som ljushållare. konservburkar m.m. och glöm inte att du kan använda en hel del kryddor, som lagerblad, kanelstänger, pomeransskal och stjärnanis. Har du en ängel eller något annat pynt, som är svårt att fästa på en krans eller bland blommorna, är limpistolen räddningen. Fäst en pinne eller en ståltråd, i botten av figuren, med hjälp av smältlim. Då blir det lättare och roligare att fixa och pynta. Var försiktig, limmet blir jättevarmt!


Förra året hade jag satt adventsljusen i en glasskål fylld med jord, som jag täckt med grön- och vitmossa. Jag stack ner några olika typer av taklök bland mossan och sedan dekorerade jag med kulor, kanelstänger, torkade apelsinskivor m.m. Stjärnorna med nummer och brodyrband, fäste jag kring ljusen med en nål, som jag stack in i ljuset. I botten på ljusen hade jag stuckit in tjocka ståltrådar, som jag först hade värmt över en ljuslåga. På så vis står ljusen stadigare, när man sticker ner dem i jorden. Slutligen virade jag silverfärgad sk buljongtråd lite kors och tvärs över arrangemanget och strödde över konstsnö.

Dörrdekorationen är i grunden en halmstomme täckt med grönmossa, som är fäst med ljälp av sk spoltråd. De röda matta och glansiga kulorna, i olika storlekar, är fästa med smältlim. Buljongtråd är virad kring bågen lite kors och tvärs och avslutningsvis gjorde jag rosetter och fäste i ändarna. Se till att det inte är något som sticker ut på baksidan på dekorationen, som du ska hänga på ytterdörren. Det kan lätt bli märken på dörren, om kransen rör sig i vinden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar