Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

3 jan. 2014

Vintern kom av sig


När jag fick se på facebook idag att man redan sett tussilago och blåsippor runtom i landet, inspirerades jag till att ge mig ut och titta efter grönska utanför huset. Jag trodde inte jag skulle få se nässlor såhär års, ett par dagar in på det nya året. Det stack upp diverse små gröna blad, bland de vissna, gamla löven. Imorgon ska jag köra och titta vid Knebildstorpsbäcken, om jag kan få se några tussilago. Nästa vecka kommer förhoppningsvis årets första pelargonsticklingar, som jag beställde från Tant Blom för några dagar sedan. Det är förstås under förutsättningen att kylan håller sig borta några dagar till. Jag får nästan lite vårkänslor, men tyvärr lär väl frosten komma och snön likaså, innan jag får njuta av riktig vår, men drömma kan man alltid få göra en liten stund.

Jag lyckades efter lite vemodigt övervägande välja ut sex pelargonsorter. Det var inte lätt då Tant Blom har många miniatyrer, som jag gärna vill ha. Säsongen har ju knappt börjat, så jag lär nog köpa många fler småttingar innan sommaren är här.
Barbara Lambert Dvärgpelargon
Davinia, Miniatyrpelargon
Nan West, Zonal- och Äggskalspelargon
Occold Orange Tip, Miniatyrpelargon
Stolen Kisses, Miniatyrpelargon
Tattoo, Miniatyrpelargon

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar