Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

2 jan. 2014

Tro, hopp och..Detta fina hjärta, med tre viktiga ord, fick jag av min systerdotter Felicia i julklapp. Jag försöker behålla tron  och även hoppet om att det som är svårt i livet ska ordna upp sig till det bästa. Det sista som människan överger sägs ju vara hoppet. Det nya året 2014 hoppas och tror jag ska ge mig ett friskare och piggare år, utan cancer och andra oväntade problem. Att finna kärleken vore självklart ett stort och efterlängtat plus, men hälsan går före allt annat, för utan en kropp utan krämpor saknar mycket annat betydlse. Kärleken till mina älskade katter känns förstås alltid viktig för mig.

Kärleken är tålmodig och god. Kärleken är inte stridslysten, inte skrytsam och inte uppblåst.
Den är inte utmanande, inte självisk, den brusar inte upp, den vill ingen något ont. Den finner inte glädje i orätten, men gläds med sanningen.Allt bär den, allt tror den, allt hoppas den, allt uthärdar den.
Men nu består tro, hopp och kärlek, dessa tre och störst av dem är kärleken. 
1 Kor 13:4-7, 13

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar