Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

31 maj 2014

Små blickfång bland blommorna


Den som har trädgård ska gärna anlägga den så att buskar, träd och blommor, tillsammans med små gångar,  bildar små "rum". Här och där ska det även finnas små blickfång. På en liten balkong som min, som bara är 8 kvm, är det svårt att skapa små "rum", men bland alla blommorna har jag placerat ut små ting, som förhoppningsvis ska fånga besökarens blick. Jag är väldigt förtjust i glas och glaskulorna på bilden, speglar fint balkongens grönska. De är infattade i rostigt smide och upphängda i kedjor. Glaskulorna finns i flera olika storlekar, dels hängande, men även i toppen på ett armeringsjärn, att stick ner i marken. Lisen Mahrs heter kvinnan, som skapat dem och som är ägare till  Trädgårdsverkstan . Hon tillverkar allt från växtstöd och möbler, till mindre dekorationer. Allt går att måttbeställa efter eget önskemål. Lisen har ingen egen butik, men har ställt ut på flera trädgårdsmässor, i södra delarna av landet. Du hittar en del av hennes skapelser hos Hallandsåsens växtbutik i Hasslöv och Fritz blommor i Halmstad, där Lisen även jobbar som florist, sedan många år.

Änglar är något, som jag är väldigt svag för och därför har jag både små och stora änglar, i olika material, både inomhus och på balkongen. Liggande, stående, sittande och sovande. En av dem är med sollcellslampa och lyser upp balkongen en stund på kvällen.


En groda i gjutjärn, med guldkrona på huvudet, står på balkonggolvet och en liten, liten grön groda, har letat sig in bland krukfaten. Tyvärr har ingen av dem blivit min älskade prins, men jag gör som grodan och lever på hoppet.


På balkongen kan jag koppla av, känna att jag mår bra och att livet är värt att leva. Där kan njuta av alla mina blommor, glömma tid och rum och drömma mig bort för en stund och det inger hopp inför morgondagen, även om dagarna ibland är tunga och grå. Tre hjärtan med orden Live, Dream och Hope får vara symboler för min balkong och allt vad den och blommorna betyder för mig.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar