Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

4 nov. 2014

14 november Ostkakans dag

 
Fars och Mors dag har vi firat under många år, men med åren har det tillkommit många nya så kallade temadagar, så det finns något speciellt att fira nästan varje dag i almanackan. Kanelbullen, tulpanen, såpbubblan, musiken, alla har de sin egen dag. Nästa vecka är det ostkakans dag och därför vill jag dela med mig av ett recept, som jag använt mig av flera gånger och som jag även tidigare lagt ut på min blogg, men den är så god så den är värd att lägga ut igen. Att göra egen ostkaka är inte alls särskilt invecklat, även om det tar lite tid i anspråk, men under tiden som mjölken "löper" och den gräddas i ugnen, kan du luta dig tillbaka i soffan. Jag lovar att det är värt besväret, för hemgjord ostkaka är så mycket godare än den som finns att köpa färdig i affären. Bjud den med sylt och en klick grädde och jag kan lova dig att du gör intryck på vänner och bekanta. Äter du inte upp all ostkaka nu går det bra att frysa den och njuta av den till jul, då man ändå har så mycket annat att stå i. Se årets temadagar här.
 
Recept ostkaka (räcker till fem folieformar á 8,3 dl)
På bilden en liten form lagom till en person.

10 liter  3% mjölk
1 dl vetemjöl
5 dl mjölk
3 msk ostlöpe (finns att köpa på Apoteket)

8 st ägg
2 msk vetemjöl
4 dl vispgrädde
3 dl socker
100 g sötmandel
5 st bittermandlar
smör till formarna

1. Värm 10 liter mjölk till 37°. Vispa ihop vetemjöl med 5 dl mjölk. Ta grytan från värmen, rör ner mjöl-mjölken och ostlöpen. Lägg på lock och låt grytan stå 30-45 minuter medan mjölken "löper".
2. Skålla, skala och hacka mandeln. (går bra med oskalad mandel) Smörj de ugnssäkra formarna och sätt ugnen på 175°.
3. Rör runt i ostmassan i grytan med en handvisp så att massan finfördelas och häll av vasslan efter hand (sparas till brödbak). Häll ostmassan i omgångar i ett durkslag så att vasslan rinner av.
4. Vispa ihop ägg, vetemjöl, grädde, socker, mandel och bittermandel. Blanda noga ner ostmassan.
5. Häll smeten i formarna. Grädda drygt 1 timme, täck med folie mot slutet om ostkakorna verkar bli mörka. Ostkakorna går bra att ha frysta i 4 månader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar