Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

25 nov. 2014

Blommor i november

Det är inte undra på att min kropp inte riktigt ställt in sig mentalt på att det är första advent nästa helg. Här i Halmstad har temperaturen bara snuddat vid nollan vid några enstaka tillfällen i höst och lägst varit någon grad där under än så länge. Pelargonerna blommar fortfarande ute på balkongen och förra veckan tog jag en bild på tusenskönor, i gräsmattan vid min arbetsplats. Utanför sjukhusets dialysentré vägrar de sista rosorna att ge upp och de bildar en vacker kontrast mot de röda skenfrukterna. Ikväll fick jag hjälp med att städa av och ställa i ordning den lilla källarskrubben, som jag har i huset, så att alla mina cirka 200 pelargoner kan flytta in när vinterkylan intar även södra delarna av landet. Jag hoppas att det dröjer några veckor till och håller tummarna för en riktigt mild vinter.


1 kommentar:

 1. Hejsan!

  Hoppas allt är bra med dig :)

  Just nu har jag en tävling på bloggen, värde 5000kr. Lottar ut 5olika kit med produkter till killar. Så varför inte ge bort allt till sin pojkvän, pappa, bror eller vad vet jag :)

  Skulle vara kul om du ville vara med :)
  Kram!

  SvaraRadera