Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

23 nov. 2014

Biscotti med mörk chokladHäromdagen bakade jag små, goda skorpor eller biscotti, som man kallar dem i Italien. De är enkla att baka och kan varieras med många olika smaksättningar. Denna gången lät jag grovhackad Marabous mörk choklad få sätta smak på skorporna. Till jul kan man tillsätta julens kryddor och få en god biscotti, som tilltugg till glöggen. Mandel, lavendel, choklad, saffran... välj den smak som du gillar bäst. Lägg skorporna i en tättslutande burk, så kan du förvara dem i flera veckor, om du nu inte äter upp dem innan förstås.
Smakar extra gott till en kopp rykande varmt te, en vinterkväll i december, mellan alla julförberedelser.

Recept på choklad- och lavendelbiscotti, som jag bakat tidigare, hittar du här, liksom recept på julbiscotti, som du hittar här.

Biscotti med mörk choklad
Recept
100 g smör
2 dl socker
3 ägg
6 dl vetemjöl
½ tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 krm salt

100 g grovhackad choklad

1. Sätt ungen på 200 grader.
2. Hacka chokladen grovt.
3. Blanda alla ingredienserna i en bunke till en smidig deg. Dela degen i tre lika stora delar.
4. Rulla ut till tre tjocka rullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
5. Grädda mitt i ugnen i 12-15 minuter tills att de fått en gyllenbrun färg.
6. Ta ut plåten och skär längderna i snedskurna 2 cm breda bitar.
7. Sänk värmen i ugnen till 140 grader och torka skorporna med snittytan uppåt tills att de är helt torra. Vänd kakorna under tiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar