Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

25 mars 2015

Bästa våffelreceptet utan ägg


















För mig blev det ingen våffla idag, men det finns ju 364 andra dagar på året, då de smakar minst lika bra. Jag föredrar att äta dem med hemkokt sylt och grädde, men det beror mest på att jag aldrig ätit våfflor med några andra tillbehör. Visst kan man köpa våffelmix i affären och blanda ihop, men det är långt ifrån lika gott som att vispa ihop sin egen våffelsmet och med receptet nedan är det nästan lika enkelt. Anitas våfflor är numera mina favoriter och förutom att de är goda blir de inte mjuka och tråkiga efter bara några minuter på tallriken. Dessutom kan jag förknippa dem med flera trevliga minnen, då vi serverats våfflor efter detta recept på Pelargonsällskapet Hallands årliga nybörjarträff. På tal om pelargoner kanske jag skulle prova på att smaksätta våfflorna med några blad från någon apelsindoftande pelargon till sommaren.

Recept på Anitas frasvåfflor
10 laggar
100 g margarin eller smör
2,5 dl vatten
3,5 dl vetemjöl
2 dl mjölk
2 tsk bakpulver
Smält matfettet och låt svalna.
Rör samman mjöl, bakpulver, mjölk och vatten  till en slät smet.
Tillsätt det avsvalnade fettet.
Grädda och lägg en och en på galler för att bevara frasigheten.
Byt ut vattnet mot mineralvatten, så blir de ännu frasigare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar