Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

5 mars 2015

Klängliljan i jorden























För många år sedan hittade jag en meterhög, klängande, växt med iögonfallande och annorlunda blommor i gult och eldrött, som jag aldrig hade sett förut. Det visade sig vara en Klänglilja, Gloriosa superba 'Rothschildiana'. En planta blev födelsedagspresent till min moster och en hamnade hemma i mitt vardagsrum. Jag minns att det inte var någon billig växt och tyvärr blev jag besviken då jag inte lyckades få den att  blomma speciellt länge inne hemma i mitt vardagsrum, men en gång är ingen gång. På senare år har jag vid ett flertal tillfällen köpt ett par avlånga rotknölar av Klänglilja, när jag besökt olika trädgårdsmässor. Jag har planterat dem i kruka, som sedan stått ute på min inglasade balkong, men det har aldrig blivit någon väldig planta och jag har bara fått ett fåtal blommor. Då jag nu läst mig till att växten tar lång tid på sig att växa till och oftast blommar först på sensommaren, planterade jag knölarna redan för någon vecka sedan och satte krukan på köksbordet. Nu hoppas jag att de första bladen ska titta upp redan innan det är dags att flytta ut krukan på balkongen, men jag får vänta tills att temperaturen blir över 10° . De smala, avlånga knölarna, cirka 15-20 cm långa, ska planteras vågrät, några centimeter under jordytan. Klängliljan vill växa i väldrenerad och näringsrik jord. Då den vilt växer i tropikerna trivs den i full sol, men krukan bör skyddas från direkt sol. De långa rankorna kan bli upp till 2,5 meter och behöver stöd av spaljé. Under sommaren och så länge plantan blommar ska man ge plantan näringstillskott och jorden bör hållas lätt fuktig hela tiden. Det går att odla Klängliljan både inomhus i fönsterkarmen, men då med skydd mot starkaste södersolen, men även i skyddat söderläge utomhus och på inglasad terrass. Bladverket vill gärna ha hög luftfuktighet och mår bra av att duschas då och då. När bladen börjar gulna framåt hösten upphör man med vattningen och låter plantan vissna ner. Sedan kan man ställa undan krukan för att framåt våren åter ta fram den och plantera om knölarna i ny jord.
Nu håller jag tummarna och hoppas att min planta vaknar till liv tidigt i år och att jag får njuta av en jättelik planta översållad med läckra, rödgula blommor framåt sommaren.
OBS! Klängliljan är giftig och är olämplig att odla när man har småbarn eller husdjur som gillar att smaka på växterna inomhus.

1 kommentar:

  1. Hoppas vi får se en bild av en jättestor vacker blommande klänglilja på din balkong framåt hösten.

    SvaraRadera