Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

8 mars 2015

Blommande forsythiagrenar

Det lär nog dröja ett tag innan blommor och blad slår ut på träden, även om det finns undantag som till exempel Kejsarolvonet, som har blommat sedan i december, på för övrigt kala grenar. Utanför vårt hus och däromkring har man sågat ner ett och annat träd och en hel del grenar, som jag funderade på att klippa av och ta in och sätta i vatten. Pappa hann före och överraskade mig förra veckan med en bunt med grenar från forsythiabusken i hans trädgård. Nu är grenarna fulla med utslagna blommor och sprider vårkänsla i köket. Visste du att forsythiasläktet är ett växtsläkte i familjen syrenväxter? Forsythians blommor påminner till viss del om syrenens, vilket jag aldrig tänkt på förut. Har man ingen egen trädgård eller något grönområde där man kan få tag i grenar, finns de oftast att köpa på torghandeln eller i blomsterbutiker, där jag sett grenar av bland annat kastanj, körsbär och magnolia. Varför vänta på det vackra i naturen, när man kan plocka in grenar och tjuvstarta våren inomhus.
Den sylinderformade vasen, som jag köpte på trädgårdsmässan i Malmö förra året, har en vacker text.
"Garden - It is a beautiful place, where there are flowers, grass, and trees, where We can play and rest and enjoy the sunshine".

2 kommentarer:

  1. Åhhhh! Vårkänslor!

    SvaraRadera
  2. Forsythian är verkligen en färgklick i trädgården på våren när inget annat blommar! Jag gick ganska hårt åt vår buske i höstas då den vuxit sig alldeles för stor. Vi blir väl snart varse om den gillade det eller inte..

    SvaraRadera