Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

26 maj 2015

Besök i Trädgårdspalettens djungel


Jag har besökt TrädgårdsPalettens handelsträdgård vid ett flertal tidigare tillfällen och oavsett årstid finns där alltid ett stort utbud av diverse växter både för odling inom- och utomhus. Det är tyvärr många som inte känner till denna oas, som ligger mitt i ett villakvarter på Stattenavägen i stadsdelen Kulladal i Malmö, bara 5 minuters bilfärd från det stora shoppingcentret Emporia och Malmömässan. Jag hade planerat att åka till Malmö redan i slutet av februari, eftersom jag vet att flera av handelsträdgårdens stora växthus då är fyllda med mängder av sticklingar för den som vill driva upp sina plantor själv. Tyvärr mådde jag dåligt den tilltänkta dagen och fick med stor besvikelse ställa in resan till Skåne.


 Veckorna gick och min födelsedag på Valborgsmässoafton närmade sig. Jag fick en idé om att fira min 45-årsdag med ett restaurangbesök i Malmö, tillsammans med bland annat min syster som bor där. Vad kunde passa bättre på min födelsedag än att även boka in ett besök på Trädgårdspaletten. Jag hade dessutom ett presentkort  att utnyttja, som jag önskat mig och fått i julklapp. Vid tidigare besök har jag aldrig hunnit med att titta runt i växthusen, innan mina medresenärer påpekat att det varit dags att dra sig mot kassan. Nu var det min födelsedag och jag tänkte minsann strosa runt bland alla plantorna så länge jag själv önskade och njuta av atmosfären tills att jag kände mig nöjd. Jag, pappa och Berit åkte tidigt från Halmstad för att jag skulle få gott om tid att botanisera bland växterna denna gång och med hjälp av min mobils GPS hittade vi så småningom fram till det efterlängtade målet.


Utanför växthusen möttes vi av mängder av stora, fina penséplantor, med blommor i olika färger. Vid mitt förra besöket var dessa plantor jättesmå och stod i mängder på tillväxt inne i ett av växthusen. Utomhus fanns ett stort utbud av perenna växter och träd, både kända och lite mer ovanliga sorter både för den lilla och stora trädgården.


Många växter och blommor driver man själva upp på handelsträdgården och såhär års kan man köpa en bukett tulpaner, som är avskurna från löken samma dag, från deras egen tulpanodling.
Jag hittade fina kravodlade månadssmultron och plockade till mig tre välväxta plantor. De växer nu i en hängande korg på min balkong. Visserligen lär de inte ge någon jättestor skörd, men det är gott att kunna smaka på ett och annat solmoget smultron medan jag pysslar om alla mina växter på balkongen.


När jag gick in i det första växthuset möttes jag av en härlig syn. Överallt stod pelargoner, som blommade i alla möjliga färger. Jag valde ut en planta av pelargonen Magnus, som i och för sig inte är en särskilt ovanlig sort, men som får vackert sammetsröda blommor.


Innanför dörren i nästa växthus stod en stor planta av pelargonen P. cotyledonis, som hade ett knotigt, vackert växtsätt.  Den fina vildpelargonen hade många år på nacken och var inte till salu, men för flera år sedan fick jag glädjen att få köpa en stickling från den. Jag har tagit hand om min "cotte" efter bästa förmåga och den har växt och blivit stor och blommat riktligt. I år ska jag försöka rota en första sickling från min planta. Strax intill hittade jag något nytt, som jag som pelargonist aldrig sett förut. Pelargonen P. fragrans, som troligtvis är en primärhybrid, hade planterats och beskurits och såg ut som små bonsaiträd. Det får bli nästa projekt att prova i min pelargonodling för en P. fragrans har jag redan sedan tidigare i samlingen.


Trots att jag nu var där i slutet av april fanns det fortfarande många pelargonsticklingar till salu, inte så många sorter av sk samlarpelargoner, men jag hittade en sort som jag aldrig sett förut som jag fastnade för. Dvärgpelargonen Nano Appleblossom var planterad i lerkruka och hade blommor i vitt till ljust rosa och cerise.
För den som tycker om mer exotiska växter fanns gigantiska apelsinträd, som bar frukter lika stora som de man köper i mataffären.

Överallt fanns det mängder av växter att titta på, en del på tok för stora för att rymmas på min balkong, som de gigantiska plantorna med någon typ av prästkragar. Mängder av sommarblommor stod på tillväxt i nästa växthus. Där kommer säkert bli en vacker syn när de växt till sig och blommar framöver.


För längre sedan hade Trädgårdspaletten en egen isbana i ett av husen. Den är nedlagd och lokalen rymde nu växter och mängder med krukor i olika storlekar, former och färger. Det fanns också ett flertal olika figurer i olika utföranden och storlekar för den som vill pynta bland växterna i trädgården eller i planteringarna på verandan.


 För den matglada hemmakocken fanns ett stort utbud av kryddplantor. Jag har själv odlat kryddor flera år på balkongen. Det doftar underbart och det är något speciellt med att kunna nypa av några kvistar kryddgrönt från sin egen odling när man lagar mat. Dessutom smakar färska kryddor mer än de som man köper torkade på burk.


Azaleor är inte en blomma som vi vanligtvis förknippar med våren. De brukar finnas till försäljning redan vid jul, men är då hårt drivna för att blomma under vinterns mörka årstid. Det är flera blommor som vi ser till jul som mer naturligt blommar på våren förutom azalean bland annat hyacint och amaryllis. När jag besökte Trädgårdspaletten hade de fina azaleor som blommade med stora blommor, mycket finare än de exemplar som man ser vid jul. Då säljs de ofta med mängder av knoppar som tyvärr inte alltid slår ut utan torkar och ramlar av i våra varma, torra bostäder.


Något utöver det vanliga bland växthusen är det sk bananhuset. När man kliver in där känns det som att komma in i en minidjungel. Jättelika palmer sträcker sig upp mot taket tillsammans med stora kaktusar. Ibland skördar man till och med bananer där från egen odling.


I ett mindre växthus var extra belysning installerad och luftfuktigheten var anpassad för de otroligt vackra orkidèer som växte där, sorter som jag tidigare aldrig sett i handeln.
  


 

I ett par burar satt fåglar och kvittrade och i en damm höll ett gäng sköldpaddor till. De var tyvärr inte speciellt intresserade av att bli förevigade på bild. Så fort jag lyckats få till en bra position med kameran  och zoomat in drog de in sina huvuden under skalet, men jag gav inte upp och fick till slut en bild, även om det inte var den närbild jag önskade.


När jag närmade mig kassan kom jag på att jag skulle titta efter bladkaktusar, epiphyllum. En man som jag blivit bekant med genom mitt pelargonintresse och facebook odlar mängder med bladkaktusar. Hans bilder på de stora, vackra och varierande blommorna har fångat mitt intresse och nu tog jag chansen att bli ägare till mina tre första sticklingar av olika sorters epiphyllum. Vill du se bilder på hur vackra blommor dessa kaktusar kan få gå in på Svante Lundqvists hemsida och webbutik www.epigrow.com.


Tiden gick fort och jag hade säkert kunnat spendera större delen av dagen i djungeln, men jag fick till slut ställa mig i kö vid kassan och betala, då jag beställt fika med födelsedagstårta hemma hos min syster. Besöket hos Trädgårdspaletten blev ett trevligt och lyckat inslag på min 45-årsdag. Det är svårt att med bara text och bild återge allt de man får uppleva både utomhus och under tak på handelsträdgården, som drivs av Bengt Mårtensson tillsammans med hans hustru Susanne och son Klaus. Jag är säker på att man inte behöver vara en liten odlingsnörd som jag för att uppskatta ett besök hos dem.
Senare på dagen intog vi en trerätters meny på restaurang för att fira att jag fyllde år. En glädjande överraskning var att en av mina kusiner med sambo dök upp och gjorde oss sällskap vid middagen. Årets födelsedag lär gå till historien som en av de trevligaste och mest minnesvärda. Det tog på krafterna att fylla år, men jag kunde lugnt koppla av och luta mig tillbaka i passargerarsätet och titta på alla valborgseldarna som brann längs E6:an när jag åkte hem.

2 kommentarer:

  1. Jag håller med. Ett paradis!!

    SvaraRadera
  2. Absolut bland de trevligaste växthus man kan besöka. Någon gång per år brukar jag också åka dit då vi har turen att ha bekanta som bor strax intill.

    SvaraRadera