Snart är första krukan med ploc.sallad färdig att skördas. Lägg ett par blad på smörgåsen eller kanske lite garnering på mattallriken. Ett par enkla salladsblad kan gör att matpresentationen ser mycket godare ut. Låt barnen få en egen kruka, jord och en påse salladsfrön. Det tar inte många dagar innan man ser att fröna gror och sedan växer salladen fort. Ibland är inte grönsaker så poppis bland de yngre. Kanske kan egen odling av grönt bidra till att barn tycker bättre om sallad.
I zinkbaljan har jag planterat färdigköpta plantor av Chokladmynta, Ananassalvia "Pineapple", Kryddsalvia, Citronmellis, Pepparmynta "Black Beauty" och Fransk dragon. I andra krukor börjar egenodlad dill, persilja, gräslök och basilika komma upp ur jorden. Jag är ingen storkonsument av kryddor, men jag tycker det är underbart att lukta på dem när jag är ute på balkongen. Några myntablad på efterrätten eller tårtan piffar till den enklaste desserten.
För första gången har jag själv odlad upp tomatplantor från frön. Många plantor har jag sålt, men en av varje sort har jag planterat ut i stora zinkspannar på balkongen. Tomatplantorna kräver ordentligt med jord, näring och vatten. Riktigt varma sommardagar kan man behöva vattna två gånger per dag, så har du tänkt åka på en längre sommarsemester är nog inte tomatodling att rekommendera om du inte har snälla grannar, som gärna vill hjälpa dig att fixa bevattningen. De sorter jag sått i år är Hallontomat, Gul vinbärstomat, Röd plommontomat "Incas F1", Cherrytomat "Chocolate", Harz feuer och Gul körsbärstomat "Golden Nugget".
För att fylla ut baljan planterade jag även två smultronplantor.
För att fylla ut baljan planterade jag även två smultronplantor.
När jag var på växtmarknaden på Lilla Böslid köpte jag några spännande jordgubbsplantor. Sex plantor av sorten MAXIM har jag planterat i en hängande korg, då det börjar bli lite väl fullt på balkonggolvet. Jordgubbarna kan bli mycket stora och väga allt mellan 50-100 gram styck, så det krävs inte många gubbar till efterrätt med socker och gräddmjölk. Mmmm, längtar redan efter att få smaka den första egenodlade, röda och solvarma gubben.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar