Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

3 nov. 2011

Alla själars dagPå söndag är det alla själars dag. Dagen då vi speciellt ska minnas alla de människor, som inte längre kroppsligen finns kvar hos oss. Det finns människor som dör gamla och som levt långa innehållsrika liv och människor, som tas ifrån oss allt för tidigt. Min mamma dog, efter lång tids sjukdom, i en ålder av bara 47 år. Då hade jag precis fyllt 18. För mig finns inte min mamma på kyrkogården. Därför är det sällan jag går dit. Mamma finns i mitt hjärta, i mina minnen och i mina tankar. Ibland undrar jag vad vi skulle gjort nu. Hade vi shoppat på stan ihop, hade hon hjälpt mig att inreda min lägenhet, kanske hade vi...? Varför fick hon aldrig uppleva när jag tog studenten, min lägenhet, min 40-årsdag, när min syster gifte sig..... Hon fick aldrig se sina barnbarn. VARFÖR?
För mamma kunde jag inte ha några hemligheter. Hon såg om jag mådde dåligt utan att jag sa ett enda ord. Ibland när jag  känner mig ängslig på något sätt och tänker på henne, är det som om hon är där hos mig. Kanske finns det själar omkring oss eller är det de goda stunderna och känslorna med min älskade och saknade mamma, som jag förnimmer.
Jag plockade alltid de första vitsipporna eller liljekonvaljen till mamma. Därför brukar jag ibland sätta en liten bukett med just liljekonvalj på hennes grav. Häromdagen gjorde jag ett blomsterarrangemang med ljus och åkte med till kyrkogården. Det blev vackert vid hennes grav ihop med den lila ljungen, men det behövs ingen speciell dag för att jag ska minnas, tänka på henne och gå dit. Det gör jag ändå vilken dag det än är, dygnets alla timmar.

Jag gick en morgon på stranden
där många vandrat förut
Var fanns alla fotspår i sanden
hade de bara suddats ut
Var blev dem av efter gårdagens sena timma
då mörkret sänkte sig ner
Försvann dem med vågen vid gryningens dimma

tänkte ingen på dem mer.
MS-2001


1 kommentar: