Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

27 nov. 2011

Lucköppning 27/11Vinden susar i advent
och vårt första ljus blir tänt.
Barn som har det svårt i världen,
Gud bevare dem på färden. 

av Britt G. Hallqvist

Idag är det 1:a Advent och det är dags att tända det första ljuset i adventsljusstaken. Advent betyder "Herrens ankomst" och idag börjar det nya kyrkoåret - Kyrkans nyårsdag. Jag har väntat på att få sätta fram mina adventsljusstakar och stjärnor, för att lysa upp i vintermörkret och få extra stämning. Adventsstjärnan är en symbol för Betlehemsstjärnan. Att tända fyra ljus och sätta upp stakar och stjärnor i hemmet är en tradition, som kom till Sverige på 1930-talet. Utöver alla ljus är blommorna en viktig del av pyntandet i mitt hem. Hyacinter, jultulpaner, amaryllis dekorerade med mossa höjer stämningen och det doftar underbart. OBS! Har du husdjur tänk på att ställa blommor, som är giftiga, på en "säker" plats och ha uppsikt över levande ljus, så ingen kommer till skada.
Ett tips när du dekorerar dina adventsgrupper: Placera kulor, svampar, kottar m.m. i små grupper. Det ger ett lugnare intryck. Fäst ljusen ordentligt, med ljushållare, fästmassa eller genom att sticka in ståltrådar, som värmts upp, i botten på ljuset. Använd oasis (finns att köpa i blomsteraffärer) när du vill använda snittblommor i arrangemanget, men se till att dölja den väl med t.ex. blad och mossa. Avsluta med att strö över konstgjord snö och vira glittrande buljongtråd lite kors och tvärs över arrangemanget, för att få till det där lilla extra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar