Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

12 nov. 2011

Gör något fint av gamla burkar

Släng inte glasburkarna när, gurkan, sillen eller marmeladen är slut. Diska ur dem och ta bort etiketterna, så har du bra förvaring för te, bomullspads, knappar och annat smått. Nu när det snart är jul får du en fin gåbortpresent genom att dekorera en burk och fylla den med hemlagat julgodis.

Detta behövs:
Glasburkar med lock. Har du svårt att få bort klistret från burken så använd medicinsk bensin.
Vit hobbyfärg
Etiketter. Finns att köpa i hobbyaffärer, klipp ut bilder ur tidningar, använd bokmärken eller skriv ut bilder från internet.
Hobbylim
Genomskinlig lack
Dekorband
Tyg. Till burkarna ovan har jag använt servetter med monogram som jag kantat, virkade och knypplade dukar. Allt inköpt på loppis för en billig peng.

Börja med att måla locken vita ett par gånger, tills att färgen täcker ordentligt. Låt torka.
Stryk ett tunt lager lim på locket och fäst tyget. För att tyget lättare ska fästa på burklockets kant satte jag ett gummiband runt tyget, tills att limmet torkat.
Klipp ut bilder och limma på burken. Även här använde jag gummiband.
Lacka bilden några gånger, så att burken tål att torkas av.
Avsluta med att dekorera med spetsband. På den ena burken har jag trätt ett sidenband genom de virkade hålen och knutit en rosett.
Vill du göra det lite enklare, måla locket rött, gör vita prickar med en tops och du har en söt burk att förvara russin och mandlar till julglöggen.

Lycka till och låt kreativiteten flöda.

1 kommentar:

  1. Jättefint! Jag brukar undvika att använda burkar som det varit nåt med ättikslag i. Det är helt omöjligt att få bort lukten från locken.

    SvaraRadera