Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

31 juli 2012

Gör egen glass utan glassmaskin

I helgen gjorde jag egen glass, en smak med färska jordgubbar och den andra med romdränkta russin. Den blev verkligen supergod, trots att jag saknar glassmaskin.

Vaniljglass-Grundrecept
2 äggulor
3/4 dl strösocker
1/2 vaniljstång
2 dl vispgrädde
2 äggvitor

Jag utökade receptet med 1 dl grädde och ett ägg, för att få glassen mindre söt.
Till halva satsen använde jag fyra stora, mosade, färska jordgubbar och i den andra glassmeten blandade jag i ½ dl russin, som fått ligga i ½ dl rom över natten.

1. Blanda äggulor, socker, vispgrädde och vaniljstång i en kastrull.
2. Koka upp under vispning och låt sjuda tills blandningen har tjocknat till en kräm. Rör hela tiden!
3. Ställ kastrullen i kallt vattenbad och låt krämen bli helt kall.
4. Vispa äggvitorna till ett riktigt hårt skum och blanda samman med krämen.
5. Smaksätt med t.ex. bär, frukt, polkagrisar eller hackad choklad.

Frys in glassmeten i en bunke. Ta ut med jämna mellanrum och rör smeten kraftigt och frys in igen.
Genom att vispa den halvfrusna glassen slår man sönder iskristallerna och man får då en slätare och godare glass.

Hoppas att inte sommaren är slut, utan att det blir många glassätardagar innan hösten är här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar