Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

15 juli 2012

Nysådd plocksallad

Snart är alla pelargonerna ompysslade och toppade. Jag har bytt vatten och rengjort zinkbaljan, som jag har min lilla fontän i. De två konstgjorda näckrosorna, som flyter på vattnet, tillsammans med guldfisken och sköldpaddan, är så långt jag kan sträcka mig när det gäller konstgjorda blommor. Med levande gröna växter i baljan börjar det lätt växa alger och eftersom katterna ibland dricker av vattnet kan jag inte använda algmedel. När jag var i städtagen på balkongen slängde jag ut sommarens första kruka med plocksallad, som nu har gjort sitt. Hade jag varit förutseende så hade jag sått ny sallad med några veckors mellanrum. Då jag haft fräsch sallad under hela sommaren, men nu får jag vänta några veckor, innan jag kan få sallad på frukostmackan igen.
Glöm inte att ge gödning till dina sommarplanteringar med jämna mellanrum. Plocka även bort vissna blommor, så blommar plantorna längre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar