Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

19 maj 2014

Nyheter bland blommor och bär


En av mina absoluta favoritblommor är fresian, inte bara för att den är vacker att se på, med flera blommor på samma stängel, utan även för att den doftar så gott. Tack och lov att jag inte är allergisk! Häromdagen fick jag se att det går att köpa fresia, odlad i kruka. Troligtvis skulle inte blommorna bli långlivade på min varma balkong, men utmärkt i en samplantering utomhus, eller varför inte i en kruka på bordet istället för en snittblomma.
De senaste åren har de kommit mängder med nya typer av jordgubbar, smultron och sk smulbär. Det finns plantor anpassade att odla i trädgårdslandet, men på senare år har det tagits fram allt fler sorter, som lämpar sig bäst att odla hängande i ampel. Jag har odlat smultron och jordgubbar i en hängande korg, på min balkong. Det får inte plats många plantor, men man får i alla fall några bär att smaka på. Förra året hade jag en jordgubbsplanta, som fick cerisefärgade blommor och den var dekorativ även utan bär. Nu kan man inte bara äta röda jordgubbar till midsommar. På marknaden finns nu även plantor, som ger vita gubbar. Senaste nytt, som jag såg på Plantagen i veckan, är hallonjordgubbar. En jordgubbe med smak av hallon. Det känns som en spännande nyhet att odla i sommar.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar