Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

20 juli 2014

Albuca Spiralis "Frizzle Sizzle"


För en tid sedan fick jag se denna märkliga växt, när jag besökte Plantagen. Jag tror att växten är ganska ny i handeln, för jag har aldrig sett något liknande tidigare med så krulliga blad. Frizzle Sizzle, som den heter, eller Albuca Spiralis på latin, är en lök- och ökenväxt, som kommer ifrån Kapstaden i Sydafrika. Den trivs både ute och inomhus och kan planteras ut i trädgården eller stå inomhus på fönsterbrädan, i ett ljust fönster. Frizzle Sizzle kan blomma nästan året runt, men vintertid måste den tas in, då den inte tål frost. Växten behöver mycket ljus, väldränerad kruka och får gärna torka upp emellanåt och behöver därför inte vattnas speciellt ofta. På vintern kan man antingen fortsätta vattna den som tidigare eller upphöra med vattningen och ställa den svalt och mörkt. När våren kommer tar man fram den, ger ny jord, vattnar och ställer den ljust och så småningom kommer nya blad och gröngula blommor, som har en härlig doft. Har jag plats på balkongen till nästa år ska jag köpa en planta av denna annorlunda, men dekorativa växt. Är det någon som har en Frizzle Sizzle, eller har mer information om den så hör gärna av er till mig och berätta.2 kommentarer:

  1. Min 6 årige son hittade en sån här i vår mataffär och tyckte jag behövde en blomma. Så sa han. Det var inte svårt bli övertalad Heller. :-)

    SvaraRadera
  2. Vad roligt att läsa om den! Köpte en av min "favoritodlare" på Gröntorvet i Köpenhamn, men han visst inte vad den hette. Så tack för info och namnet! Jag ska vårda den med omsorg...

    SvaraRadera