Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

17 juli 2014

Kloka och betydelsefulla katterAtt en katt kan få stor betydelse i en människas liv märkte jag ganska fort, då min första katt Tindra flyttade in hos mig. Efter ytterligare ett år kom även Ängla in i familjen. De tråkiga, tysta och ensamma dagarna finns inte nu när jag blivit kattsambo. Det händer alltid något, jag har sällskap och jag har någon att prata med, även om jag inte alltid får svar. Mina katter kommer alltid och möter mig när jag kommer hem. Är Tindra utomhus, när jag stiger ur taxin hemkommen från dialysen, väntar hon ofta på mig under buskarna eller så kommer hon springande över grönområdet när jag visslar på henne. Sedan hoppar hon upp i mitt knä och vill bli kliad och mysa med matte. Ängla sover hos mig i sängen och hon vill gärna och ofta kommunicera med mig på sitt sätt. Med tiden har jag lärt mig att allt oftare förstå vad mina älskade katter vill och jag tror faktiskt att de förstår mig till viss del. De är med mig både inom- och utomhus. Ängla gillar att ligga i mitt knä när jag åker permobil och tittar sig nyfiket omkring när vi susar fram. Båda katterna springer oftast nerför trapporna, de fyra våningarna, när vi ska gå ut. När jag kommer ut genom hissen, är de före mig ner till ytterdörren. Däremot åker Ängla så gott som alltid hissen upp. Några av mina grannar var inte speciellt förtjusta i mina katter till en början, men speciellt Ängla har charmat flera av dem ordentligt och nu släpper grannarna ut och in båda katterna och Ängla åker gärna med dem i hissen, till grannarnas stora glädje. Det är inte för inte, som jag kallar mina katter för starka lyckopiller. Jag är så mycket mer nöjd med tillvaron nu, trots sjukdom och motgångar. De stunder då jag mår som sämst är då katterna är mig närmast.

En katt, som blivit känd över hela världen, är gatukatten Bob. Han har verkligen betytt mycket för James Bowen, en kille som under ett tiotal år levt som missbrukare i London. En dag dyker Bob upp i trapphuset, där James bor i sin träningslägenhet. Katten är mager och har flera sår på kroppen. James tror att Bob har en ägare, men när Bob återkommer flera dagar i rad till trapphuset, bestämmer sig James för att ta hand om honom. James, som försörjer sig som gatumusiker på gatorna i London, har inte mycket pengar att röra sig med, men lyckas spara ihop så mycket som krävs för att kunna ta Bob till veterinären. När han så småningom mår bättre tror James att Bob vill återgå till sitt liv på gatorna, men där tror han fel. I boken "Gatukatten Bob" får man följa James och Bobs liv tillsammans, genom med- och motgångar. Jag läser väldigt sällan böcker, men jag hade läst om boken i någon tidning och när jag fick se den i pockethyllan på ICA häromdagen, tyckte jag att bästsäljaren kunde bli bra semesterlitteratur. Nu har jag läst ut den innan ens semestern hunnit börja. Det ger en härlig känsla i kroppen att läsa hur mycket Bob betyder för James och katten viker aldrig från hans sida. När jag läst sista sidan i boken kändes det märkligt tomt. Hur gick det för James och Bob sedan? Lyckades James med att bli drogfri och få ett meningsfullt liv med ett riktigt jobb. Stannade Bob kvar hos James? Jag blev lättad när jag fick veta att det finns en bok till, som heter "Mitt liv med Bob". Den skulle komma ut först nästa vecka, enligt vad jag läste på internet, men någon på Facebook hade fått tag i den i bokhandeln redan igår. Idag åkte jag raka vägen in till stan efter jobbet och lyckades få tag i ett exemplar av boken, som kom ut med svensk översättning igår. James börjar sin första bok med att skriva att nästan alla människor får en andra chans. Alla tar den inte men både han och Bob fick en andra chans och tog den. Jag vill verkligen rekommendera "Gatukatten Bob", både om du bor med eller utan katt. Det lär troligtvis inte ta många dagar innan jag läst klart bok nummer två och jag antar att den är minst lika läsvärd. Du kan även följa Bob och James på Facebook, James Bowen & Street Cat Bob och det finns många bilder och filmklipp på Youtube. Jag kan inte sluta att titta på den charmiga och smarta katten Bob och hans följeslagare James.

James rekommenderar själv boken "When Fraser met Billy". Louise Booths underbara berättelse om sin autistiske son Fraser och hans otroliga katt Billy. Jag hoppas att jag hittar även den boken översatt till svenska. En annan bok om katter, som betytt något stort, är "100 katter som förändrade världen". Det är en bok med små, korta berättelser om stora katter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar