Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

15 juli 2014

Hortensior i mängder

I slutet av förra veckan var jag hemma hos pappa och passade på att titta över till hans grannar. I deras trädgård växer mängder med hortensior, som just nu blommar för fullt i flera olika färger. De flesta av plantorna har från början köpts som krukväxter, som sedan planterat ut i trädgården och nu har vuxit till sig och blivit otroligt stora och fina.


Ett par blomklasar av hortensia i en glasskål med vatten, blir ett vackert blickfång på bordet när du dukar till middag. Om man vill vara lite mer kreativ kan man göra en boll av tidningspapper eller köpa en frigolitboll i hobbyaffären och klä den med mossa eller olika gröna blad, tex murgröna. Använd limpistol för att fästa bladen. Dekorera sedan bollen med en hortensiablomma i taget. Använd limpistolen, men var försiktig då limmet är väldigt varmt. Stick eventuellt små knappnålar, med färgat huvud, i några av blommorna. Avsluta med att vira silverfärgad buljongtråd (finns i hobbyaffärer och blomsterbutiker) runt. Gör flera och lägg i en skål eller fäst ett band i bollen och häng upp den i fönstret och du har ett vackert minne av sommaren.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar