Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

2 juli 2014

Bjud på en enkel och god pastagratäng


Denna pastarätt bjöds jag på för första gången när jag gick i gymnasiet. Jag var hembjuden till en tjejkompis i parallellklassen, som serverade den och sedan dess har jag lagat den många gånger. När man ska ha något att äta, som inte kräver så mycket tid eller finess, då är den perfekt.

Pastagratäng med bacon och champinjoner
Recept

6-8 nystan tagliatelle
1 paket bacon 140 g
100 g champinjoner
1 påse Blå Band Hollandaisesås (pulver)
60 g smör till såsen + till stekning
Salt och peppar

Gör såhär:
Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Skär bacon och svamp i mindre bitar och bryn i en klick smör. Låt eventuellt baconet rinna av på en bit hushållspapper. Koka hollandaisesåsen enligt anvisningen på förpackningen. (Jag brukar ta lite mer vatten än vad det står) Bottna en ugnsfast form med tagliatellen, häll över såsen och strö över bacon och champinjoner. Gratinera i ugnen på 225°, tills att det puttrar i såsen och baconet fått lite extra färg. Servera med sallad, gurka och tomat.

1 kommentar: