Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

8 juli 2014

Roys Ängel


Tyvärr lyckades jag dåligt med att övervintra mina änglapelargoner under vintern som gick, så i år har jag bara ett fåtal kvar. Jag fastnade för denna grupp av pelargoner förra året och beställde till och med några jättefina sorter från England. Det jag inte visste då var att änglapelargoner eller pensépelargoner, som de också kallas, kräver mer vatten. Antagligen fick de för lite vatten under vintervilan, trots att man då ska vattna sparsamt, och till våren hade de flesta torkat ihop och dött. Att jag misslyckas gör inte att jag ger upp. Nej, misslyckanden gör att man lär sig något nytt. En och annan ny stickling har jag köpt i år och till nästa vinter hoppas jag ha lärt mig lite mer om hur de ska skötas om. Då gäller det bara att inte vattna för mycket, så att rötterna ruttnar och plantan dör för den sakens skull. En av de få änglapelargonerna, som nu blommar på balkongen är Roys Ängel (överst på bilden). Den är framtagen av Anna-Maria på Flädergården och har namn efter hennes man.

Fringed Jer´Ray står även den på balkongen i år och har precis börjat blomma.En av änglapelargonerna, som jag beställde från England var Quantock May. Jag hoppas att jag så småningom kan köpa en ny planta och få tillbaka den till samlingen, då det var en verklig favorit.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar