Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

10 juli 2014

Värmen är tröttande


Efter att termometern visat över 30 grader i flera dagar är både jag och katterna ordentlig trötta av värmen. Tindra och Ängla ligger mest ute bland buskarna och när de kommer inomhus lägger de sig helst på parkettgolvet eller märkligt nog på det varma trägolvet på balkongen.


Själv föredrar jag att ligga på de svala lakanet, som ganska snabbt blir lika varmt igen, så att jag får flytta runt i sängen för att kunna koppla av. Dessutom gör jag som Pippi Långstrump och lägger fötterna på huvudkudden så att jag har huvudet vid fotändan och på så vis får lite svalka av vindpustarna från sovrumsfönstret. Oftast tar det inte lång stund efter att jag intagit sängen, förrän Ängla kommer och gör mig sällskap. Det är jättemysigt att ligga intill henne i sängen, men i eftermiddag var det lite väl varmt att ha henne liggande på mitt bröst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar