Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

6 juli 2014

Double Pink Bird´s Egg, pelargon


Det är inte bara "småttingar", som jag har på balkongen. En hel del större pelargoner har jag också och jag nänns inte göra mig av med dem, bara för att jag bestämt mig för att jag i fortsättningen bara vill samla på miniatyrer. En stor favorit  är zonal och fågeläggskalspelargonen Double Pink Bird´s Egg, som jag köpte för något år sedan, när jag, tillsammans med Pelargonsällskapet Halland, besökte Kabbarps Trädgård/Sörgårdens pelargoner utanför Malmö. Den har ljuvliga, dubbla lilarosa blommor med magentafärgade prickar. Att kronbladen har prickar är typiskt för en fågeläggskalspelargon, till skillnad från äggskalspelargonen, som har både prickar och streck på sina kronblad. När min
Double Pink Bird´s Egg fick sin första blomstängel för i år, blev det en väldig blomklase. Den blev så stor och tung så skaftet vek sig. Nu får blommorna istället pryda soffbordet, som snittblomma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar