Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

1 juli 2014

Mina egenodlade pelargoner har satt knopp


Så äntligen händer det! Två av mina egenodlade pelargoner har satt knopp. Jag sådde en hel del frön tidigt i våras, som jag tagit från mina pelargoner förra säsongen. I sovrumsfönstret står ett tiotal plantor, de flesta är stjärnpelargoner och några har de mer vanliga bladen med rund form. Varenda gång jag har vattnat har jag tittat och hoppats på att få se en liten knopp och häromdagen då fanns de där. Två plantor har fått knoppar och nu väntar jag med spänning på att de ska slå ut. Kommer det att bli enkla eller dubbla blommor, enfärgade, flerfärgade eller rent av blommor med prickar och streck. Kanske blir plantorna inte alls något speciellt, men än så länge är jag jättenyfiken på hur blommorna kommer att se ut. Vill du också prova på att odla fram egna pelargoner från frö? Då ska du titta efter så kallade storknäbbar på dina pelargonblommor framöver. De bildas när blomklasen är överblommad. Läs om frön och storknäbbar och se bilder på min blogg här.

1 kommentar:

  1. Hej, vill bara säga att man blir glad över att se dina pelargonior. Är själv en pelargonälskare som hoppas kunna utöka min samling. :)

    SvaraRadera