Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

22 dec. 2020

Amaryllis och andra populära julblommor och deras skötsel efter jul


 

 

 

 

 

 

 

 

 


Advent och jul är den tid på året då vi köper flest blommor att ha inomhus. Själv älskar jag växter av alla slag, oavsett om det är med eller utan blommor, knölar eller lökväxter och oavsett vilken säsong de blommar.
De mest populära växterna såhär års är bland annat julstjärna, azalea och julros. Julstjärnan har de senaste åren kommit i ett flertal nya, framkorsade sorter, med lite olika växtsätt, form på bladen, men främst med olika färger och färgkombinationer på de s.k. högbladen. En vanlig missuppfattning är att plantans övre, vackra blad är julstjärnans blommor, men så är det alltså inte. Blommorna är små och oansenliga och sitter i mitten på plantans topp. Julstjärnan har blivit allt mer populär att ha som snittblomma. Man kan t.ex. skära av mindre delar av plantan och sätta i små glas och placera vid varje kuvert på julbordet eller hänga som dekoration i julgranen. Det finns små vaser utan fot, som är formgivna speciellt för att hängas upp. Tyvärr brukar det vara svårt att spara julstjärnan och få den att blomma om, men man får njuta av den över julen och sedan har den gjort sitt.
Sedan är hyacint och amaryllis två omtyckta lökväxter vid jul. Båda två är egentligen vårblommor, men de drivs fram i växthus tidigt för att vi ska få njuta av dem i vintermörkret. Hyacinten har en stark doft, som tyvärr kan vara jobbig för allergiker, men de senaste åren har det tagits fram sorter som saknar doft. Den är vacker att plantera i grupp, men själv har jag flera gånger satt ett par lökar i två gamla glas på fot, som jag köpt billigt på loppis. På loppisar kan man hitta lite annorlunda och billiga kärl att plantera i, som det gamla inläggningskärlet i glas, som jag satt hyacinter och en barrväxt i, täckt jorden med mossa, som jag strött konstsnö på och dekorerat med små julgranskulor och en tomte. Löken kan även sättas i ett s.k. hyacintglas. Då använder man inte någon jord. Istället står löken i glasets övre del så att bara rötterna når ner i vattnet. Jag tycker själv mycket om den lilla minihyacinten, med ett flertal små lökar tillsammans, som får många små blad, stjälkar och blommor. Även hyacinten är vackra att ha som snittblomma. När våren närmar sig och tjälen gått ur jorden kan man gräva ner hyacintlökarna i trädgården och njuta av dem kommande säsonger. Bor du i lägenhet har du kanske någon rabatt utanför huset där det passar att plantera dem eller varför inte ge bort lökarna och glädja någon odlingsintresserad bekant.
























Den stora löken Amaryllis, Hippeastrum x hortorum, är en hybrid i familjen amaryllisväxter och är min stora favoritblomma till advent och jul. Jag tycker att den är pampig och väldigt vacker, oavsett om man planterar den i kruka och låter stängeln med blommorna växa upp ur löken eller om man skär av stängeln och sätter den i en vas. Man kan också knyta ett vackert band kring amaryllisens stängel, en bit från snittytan, och hänga den upp och ner t.ex. i ett fönster eller i en dörröppning. Skär man av stängeln från löken bör man sätta ett gummiband intill snittytan, då den annars lätt rullar upp sig. Hänger man stängeln upp och ner får man hälla vatten i stängelns öppning, annars behöver amaryllis och hyacint väldigt lite vatten, då de har vatten och näring i löken. I blomsterbutiker säljs amaryllis- och hyacintlökar ibland täckta av vax i olika färger. Jag har själv aldrig provat på att vaxa lökar, då det inte är något som faller mig i smaken.
Man kanske tror att en så stor och vacker blomma som amaryllisen är svår att sköta, men tvärtom. Köper man en färdigplanterad lök klarar den sig nästan utan skötsel. En liten skvätt vatten varje vecka, absolut inte mer, och man får njuta av de fina blommorna i flera veckor, om löken får flera stänglar. Det brukar löna sig att köpa en dyrare lök då de oftast får fler stänglar och fler och större blommor.
I år och ett par tidigare höstar har jag köpt amaryllislökar på Bulbs.se. De lökarna är inte planterade och har inga stänglar eller knoppar vid leveransen, men jag tycker att det är spännande att själv plantera och driva fram lökarna. Det brukar ta ungefär 6-8 veckor från plantering till blomning. På nätet kan man få tag på mer udda sorter. Jag har bland annat beställt en sort som har ett flertal mindre lökar, som växer tillsammans. Då lökarna är små får de färre stänglar, vars klockor också blir mindre i storlek, men med många små lökar kan det ändå bli många blommor.
När jag får hem lökarna sätter jag dem i lerkrukor med vanlig blomjord. Innan jag planterar löken klipper jag bort eventuellt, döda rötter. Krukan ska vara så stor att det blir några centimeter mellan krukan och lökens kant. Sedan vattnar jag igenom jorden och ställer krukan ljust och varmt. Amaryllislökar, som säljs i butik är oftast planterade i plastkrukor. Då rekommenderar jag att man antingen planterar om löken i en lerkruka eller sätter plastkrukan i en tyngre ytterkruka för att förhindra att amaryllisen välter, när stänglarna växer på höjden och blommorna slår ut. Jag brukar ge löken en skvätt vatten varje vecka och öka vattningen något när blommorna slagit ut. För mycket vatten gör oftast att stänglarna växer iväg onödigt mycket på höjden. Stängeln drar sig gärna mot ljuset och blir då sned. Det förhindras enkelt genom att man rotera krukan efter hand. Ibland får man ändå stötta upp stängeln med en blompinne och knyta ett fint band kring både pinnen och stängeln. För att amaryllisen ska hålla längre kan man sätta den svalt under natten.
Jag tycker att det är dekorativt att täcka jorden i krukan med grön mossa och dekorera den med t.ex.några små julgranskulor, en liten tomte, stjärnor eller kanelstänger, som enkelt kan fästas på mossan med hjälp av limpistol. Alternativt kan man limma fast en grillpinne i trä på pyntet och sticka ner pinnen genom mossa och jord.
För något år sedan fick jag en amaryllis av min syster. På blomsterbutiken hade man fäst en torkad apelsinskiva med en nål, med ett stort glittrigt huvud, en bit upp på stjälken. Det tillförde arrangemanget något extra i sin enkelhet. Apelsinskivan kan bytas ut mot t.ex. ett näverhjärta, en torkad äppleskiva eller annat passande pynt.
Efterhand som blommorna vissnar klipper man av dem och senare även stjälken. När amaryllisen blommat klart fortsätter man att vattna den som en krukväxt och då brukar den få ett flertal blad. På vårkanten börjar man tillsätta näring när man vattnar och så småningom kan man plantera ut löken i trädgården eller låta den stå kvar i krukan och ställa den på balkongen eller uterummet.
Jag har ett par år ställt ut mina amaryllis i trapphuset, där det är fönster från golv till tak. Trots att jag vattnade och gav gödning torkade lökarna ihop och förra året fick de sköldlöss och därför hamnade de i soporna även det året. I våras ställde jag istället ut dem i krukorna, utan fat, i en rabatt intill hyreshusets vägg där det är skugga. Där nådde knappt regnet dem så jag vattnade och gav dem näring då och då. I somras överraskade plötsligt en av lökarna mig med en stängel, med flera, stora klockor. De gladde inte bara mig utan även mina grannar och förbipasserande. I slutet av sommaren slutade jag att vattna dem för att bladen skulle vissna ner innan jag skulle plocka in dem. En dag när jag kom ut och skulle köra till min bil med min handikappskoter upptäckte jag till min förtvivlan att mina sju amaryllis med krukor var borta. Jag hade sett en bil och trädgårdsarbetare någon dag innan och när jag körde runt husen såg jag bilen, men ingen personal. På väg till bilen passerade jag platsen för trädgårdsavfall och där fick jag se mina amaryllisar och min s.k. äkta makar ligga slängda. De stora lerkrukorna stod staplade i varandra. Jag tog mina lökar och la i en kasse och ställde krukorna på skotern och körde till bilen, bråttom som jag hade. Krukorna välte och några gick sönder, men jag hade i alla fall fått tillbaka mina lökar, men tyvärr saknades några namnskyltar. Väl hemma igen ställde jag ner papperskassen med lökarna i min skrubb i källaren. Där fick de stå någon månad och vissna ner helt och hållet. I början av november hämtade jag upp dem och planterade om dem i nydiskade krukor och ställde dem på köksbordet. Några av lökarna hade fått små babylökar, som växte intill de stora lökarna. Småttingarna lät jag sitta kvar och stå i "mammans" kruka. Det tog inte många veckor innan lökarna började vakna till liv och nu har några av de sparade lökarna börjat blomma. Jag har köpt några nya amaryllis från Bulbs.se och från ett par butiker, så sammanlagt har jag tolv planterade lökar på köksbordet, en riktigt vacker syn.
På bilden överst syns även en julros, som jag köpte för en femtiolapp för flera veckor sedan. Den har faktiskt klarat sig bra inomhus i värmen, vilket de sällan gör. Nu har den fått flytta ut på balkongen och till våren ska jag sätta ut den i rabatten utanför huset. Det finns en julros som saknar blad och den är mer tålig för att stå inomhus.
Nedan ser du några olika sorters amaryllis, som jag haft genom åren.
Varför inte passa på att köpa några amaryllis när de reas ut. Njut av dem och spara dem och driv dem till nästa advent och jul.
Även om du gillar blommor så tänk på att någon i din närhet, som kommer och hälsar på, kanske är allergisk. I år ska vi ju fira jul utan flera besök, så då kanske du inte behöver ställa undan t.ex. starkt doftande hyacinter.








1 kommentar: