Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

5 dec. 2020

Ljusslinga till bland annat flaska med tomtehuvud

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Under denna tiden på året är dagarna som kortast och när solen inte skiner tycker jag att dagarna känns deppiga. När det är riktigt mulet blir det inte riktigt ljust på hela dagen. Jag ska väl egentligen inte klaga som bor i Halmstad, som ligger så pass långt söderut i landet. Längre norrut är det ju ännu mörkare såhär års. De senaste veckorna har det det inte varit många dagar som solen lyckats tränga igenom de stora gråa molnen på himlen och det har även kommit en hel del regn och någon dag har det legat någon enstaka cm snö på marken. För att lätta upp stämningen i mörkret är det skönt när det blir 1:a advent och det är dags att plocka fram ljusstakar, stjärnor och levande ljus. De ger en härlig mysfaktor i lägenheten.
En tröst är att det faktiskt inte tar så många veckor innan dagarna återigen blir längre, även om det kan kännas långt borta just nu.


 

 

 

 

 

 











Ljusslingor i olika storlekar, färger och utseende har blivit allt mer populära, inte bara vid juletid utan även under övriga tiden av året. I år är det många fler belysningar än tidigare, på balkonger och uteplatser i området där jag bor. Jag har själv en LED-slinga virad kring gardinstången i vardagsrummet. Den går sedan över till stången över balkongdörren. Utöver den har jag en riktigt lång ljusslinga med väldigt små ljuspunkter, som ramar in fem tavlor på en tavellist i vardagsrummet. Slingan fortsätter sedan vidare över till ovandelen av två bokhyllor. Båda dessa slingor har jag framme året om. För att enkelt kunna tända och släcka slingorna har jag kopplat en till en timer och den andra tänder jag med en fjärrströmbrytare.
Förra året köpte jag en liten slinga, som är anpassad för att ha i t.ex. en vin- eller spritflaska. På korkens topp sitter en knapp, som används för att tända och släcka slingan. Produkten heter LED-ljusslinga Glasgow och finns i guld- och silverfärg på RUSTA och kostar 29.90 kr. En billig, liten julklapp att skicka med posten. Slingan är inte en julvara utan finns att köpa på RUSTA:s lampavdelning året om.
För någon vecka sedan besökte jag butiken Dollarstore och hittade där ett tomtehuvud i filt, med en  lång luva med en liten bjällra i toppen och skägg i konstpäls för endast 10 kr. Tomtehuvudet går enkelt att trä på en flaskhals och luvan kan böjas och riktas med hjälp av ståltråden som sitter inuti den. Även den är en passande julklapp, eventuellt tillsammans med ljusslingan Glasgow eller en flaska vin. Får man inte tag i tomtehuvudet är det inte särskilt svårt att göra ett eget.
Vid jul har jag även en slinga i 3 glasburkar med lock, även de i glas, som står på en hylla i köket. Jag har i flera år haft en murgröna på båge, som är planterad i en liten kopparspann, fyndad på loppis. Jorden har jag täckt med grön mossa, som jag dekorerat med små julgranskulor, kanelstänger, stjärnor, lite konstsnö m.m. och sedan har jag virat en liten batteridriven ljusslinga kring bågen.
Låt en och annan ljusslinga förhöja stämningen i ditt hem, speciellt under årets mörkaste tid. Det finns många sätt att höja mysfaktorn på i och utanför hemmet med ljusslingor i olika storlekar.


 









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar