Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

28 dec. 2020

Chokladkola med honung och flingsalt, till både jul och nyår

















Under julen äter vi som allra mest godis under hela året och svenskarna är de största gottegrisarna i hela världen. Jag är inget undantag, men jag nöjer mig med ett par godisbitar för sedan är sötsuget borta. Till jul gillar jag att göra eget godis, men sedan äter jag det gärna till nyår och därefter. Under åren har jag gjort praliner i olika former med bland annat marsipan, nougat, choklad, russin och nötter, smaksatta med t.ex. rom, apelsin eller kanel och dekorerat dem på olika sätt. För ett par år sedan deltog jag i en chokladkurs hos Triple Chocolate, en chokladbutik i Halmstad. Där fick jag lära mig att göra riktigt lyxiga praliner, gräddbollar, hur man tempererar choklad m.m. Min farfar var konditor och jag har ärvt ett konditorlexikon efter honom, som gett mig en del idéer. Utöver praliner har jag kokat knäck och kola, gjort fikonbollar, kanderat äpplen och för många år sedan hjälptes jag och min syster åt att göra polkagrisar. Eftersom jag är kreativt lagd, på många olika plan, tycker jag verkligen om att göra julgodis. Chokladpraliner ska inte bara smaka gott utan även vara en fröjd för ögat.
Med åren har jag gjort allt färre sorter av julgodis eftersom jag sällan har besök, som kan hjälpa mig att äta upp alla godsaker, men jag bjuder gärna grannen, pappa och personal och patienter på dialysen m.fl. Denna jul och nyår ska vi ju inte träffa släkt och vänner i onödan så jag har nöjt mig med att koka kola och knäck i ett litet antal.
Receptet nedan, på chokladkolan med flingsalt, har jag till viss del satt ihop på egen hand. Jag blev själv nöjd med smaken, även om jag kunde låtit kolan koka längre och bli hårdare, men de på dialysen som fick smaka av den gav mig gott betyg.
Jag valde att portionera ut kolan i knäckformar av papper, med en sked, lite större än en tesked. Med den skeden blev det lagom mycket kola i varje form, utan att jag behövde fylla skeden med kola mer än en gång. På så vis var det lättare att undvika att jag droppade kola på eller utanför knäckformarna. Jag fyllde skeden med kola och strök av den mot grytans kant. Sedan flyttade jag snabbt skeden till knäckformen, som skulle fyllas. Jag fyllde formen gott och väl till hälften och vände snabbt på skeden för att sluta fylla på mer kolasmet, men trots det fylldes knäckformen på ytterligare med smet som droppade från skeden så slutligen blev formen fylld helt lagom med kola. Därefter var jag snabb med att flytta skeden tillbaka till grytan, fylla den med kola och upprepa proceduren. Mot slutet började kolasmeten bli för kall, vilket gjorde att den inte släppte från skeden lika lätt och snabbt som tidigare. Det gjorde att kolan hamnade på formarnas kanter och någon knäckform välte. Jag värmde smeten snabbt på spisplattan, så att den blev mer lättrinnande, och då kunde jag fylla de sista formarna.
Under tiden som jag fyllde kolan i formarna pausade jag och strödde några små saltkorn över varje form med kola, så att saltet fastnade på kolans yta. Ska man servera kolan på nyår skulle jag även lägga ett par silverkulor på varje kola. Jag mortlade flingsaltet först, då jag inte ville ha så stora saltkorn och för mycket sälta, vilket såklart är en smaksak. Flingsaltet kan självklart uteslutas. Jag ställde formarna med chokladkola i kylskåpet och när de var kalla flyttade jag kolorna till en plastburk, satte på locket och ställde burken i kylen. Får inte alla kolorna plats i samma burk kan man vika aluminiumfolie dubbelt, placera det över kolorna och ställa ett lager kolor ovanpå folien.
Kolasmeten kan alternativt hällas upp i en fyrkantig och värmetålig form, skäras i fyrkantiga bitar, innan den stelnat helt och sedan slå in bitarna i smörgåspapper. Bitarna kan även serveras på en tallrik.
Förvara kolorna svalt.
Jag gjorde bara en halv sats av receptet nedan och det blev gott och väl 50 fyllda knäckformar.
Har du ingen termometer kan man göra ett kulprov, vilket jag gjorde.

Chokladkola med honung och flingsalt
Recept
75 g smör
3 dl strösocker
3 dl vispgrädde
1 ½ dl ljus sirap
2 msk honung
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
½ tsk ättiksprit, 12 % (tillsätts på slutet)
1 tsk flingsalt, eller efter tycke och smak
Ev. silverkulor

Gör såhär:
1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt kakao och rör så att kakaon lösts upp. Tillsätt därefter strösocker, vispgrädde, sirap och salt. Koka upp och låt det koka på medelvärme till ca 120-125°C. Rör om emellanåt. Stäng därefter av värmen på plattan och tillsätt ättikspriten och rör om ordentligt.
2. Häll upp kolasmeten i knäckformar eller i en värmetålig form, ca 14 x 21 cm, klädd med bakplåtspapper och strö över flingsalt. Låt den svalna och stelna och skär sedan kolan i bitar med en vass kniv. Förvara kolan i en burk med lock, gärna svalt.

1 kommentar:

  1. Köp en knäcktratt. Ett helt fantastiskt verktyg som eliminerar alla problem med att fylla knäck och kola i formar.

    SvaraRadera