Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

29 dec. 2020

En liten nisse flyttade in hos oss före jul


















För första gången har en liten nisse flyttat in hos mig och katterna. Jag har aldrig sett honom, men jag tror att han är vaken på nätterna och troligtvis är det då som han stökar till i lägenheten. Trots allt är det ändå trevligt att ha honom här. Trots att jag inte sett den lille nissen tror jag bestämt att det är en manlig liten varelse, med tanke på storleken på träskorna och luvan. Jag trodde att mina katter Ängla och Tindra skulle ogilla att en okänd, liten nisse gjorde anspråk på deras revir, men märkligt nog har de inte rört någon av alla hans saker. Tindra var framme och undersökte och luktade på hans bohag, men insåg snabbt att han inte var någon inkräktare som behövde jagas bort.
I flera tidigare inlägg har jag nämnt att jag, mina 50 år till trots, fortfarande har barnasinnet i behåll och tycker mycket om små, söta prylar, som i butikerna oftast är ämnade för barn. Nu har jag tyvärr inte kunnat få några egna barn, då jag haft dialysbehandling under större delen av mitt liv och jag inte heller funnit mannen i mitt liv. Hade jag fått barn hade jag kunnat köpa många, gulliga saker och skyllt på att allt var till dem. Nu kör jag inte längre med några vita lögner. Hittar jag något gulligt, som jag gärna vill ha, så köper jag det till mig själv. Jag är absolut inte någon stor samlare, men en och annan liten söt pryl hittar man här och där i mitt hem. Nissedörren, med några tillbehör, köpte jag faktiskt inte själv. Den fick jag av min syster, några veckor efter att förra julen passerat. Sedan dess har förpackningen legat oöppnad i min klädkammare och därför var det extra spännande när jag skulle plocka fram alla små prylar, välja ut en plats där nissen skulle få hålla till, och slutligen sätta allt på plats. Det var som att ställa i ordning och pynta ett dockskåp.
Före jul hittade jag ytterligare några små tillbehör till nissedörren, i några olika butiker. Jag köpte en gran, hare, rådjur, kälke, skidor och tomtesäck. Det bästa stället att arrangera sakerna på var strax utanför köksdörren. Tyvärr har jag lyckats göra färgfläckar på parkettgolvet där, när jag färgade håret för något år sedan. För att dölja fläckarna klippte jag ut en lagom bit vit kartong. Tanken var att stryka lim på kartongen och strö på konstsnö. Nu hade limmet torkat så jag strök på vit målarfärg istället. Tyvärr fastade inte snön så mycket som jag tänkt, men kartongen fyllde sin funktion. Vill man kan man bygga ett helt litet landskap och strö konstsnö på eller använda bomull. Det får bli till nästa jul.
Nu återstår att se när nissen tänker flytta ut och ge sig ut till skogs igen. Det är ju inte vidare kallt ute, så han kanske inte blir inneboende hos oss så länge. Jag hoppas i alla fall att det blir mindre stökigt i lägenheten efter nyår. Det är lite av mitt nyårslöfte 2021 att hålla mer ordning och jag hoppas att nissen kan hjälpa till att hålla det. Förhoppningsvis blir det ett nytt parkettgolv i vardagsrummet också, bara pandemin ger med sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar