Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

13 dec. 2020

Julfeeling i bilen


 

 

 

 

 

 

 

 

 


När det gäller julpynt gillar jag mest att hålla mig till en äldre stil, även om jag såklart kan göra vissa undantag, Ett sådant exempel är bland annat den lilla adventsljusstaken, med LED-lampor, som jag har i bilen. Den är inte direkt någon nyhet och ser lite plastig ut. Trots det så tycker jag att den ger mysfaktor i min lilla bil. Den kopplas till bilens cigarettändaruttag och kan sättas fast med dubbelhäftande häftkuddar, som medföljer i förpackningen. Jag är tveksam till att använda häftkuddarna, då de eventuellt kan bli problem att få bort resterna av klistret från instrumentbrädan, med risk för bestående skador i plasten. Efter lite trixande fick jag staken att stå still på instrumentbrädan och ljusen lutade, nästan fastkilade mot framrutan.
Jag hade en vit ljusstake för flera år sedan, som tyvärr gick sönder. I år kom jag äntligen iväg till Biltema för att köpa en ny, röd stake, då det var den enda färgen som de hade i sortimentet. De hade även en 19 cm hög plastgran med 10 olikfärgade LED-lampor, men efter lite velande gick jag därifrån med en ny ljusstake, som jag är riktigt nöjd med. Adventsljusstaken och julgranen kostar 49. 90 kr/st.






 

 

 

 

 

 

 

 

 



Utöver adventsljusstaken har jag köpt en julinspirerad doftgran med en svart katt. Jag har aldrig tidigare haft någon doftgran och ogillar t.ex. doftljus, men jag tyckte att doftgranen var söt och helt klart värd 25 kr och kattgalen som jag är kände jag direkt att den där måste jag bara ha. Härom dagen, när jag öppnat förpackningen, läste jag den lilla texten på förpackningens baksida. Där stod bland annat att man vid hudkontakt med doftgranen skulle tvätta av huden med mycket vatten och att produkten var giftig för vattenlevande organismer. Jag tvättade omgående av händerna med tvål och vatten och torkade av mitt laptopfodral och diskbänk, där doftgranen legat efter att jag packat upp den. Att en doftgran kunde vara giftig hade jag inte en tanke på. Tyvärr hade den inte någon julig doft heller, vilket jag trodde när jag köpte den. Efter en liten stund luktade det väldigt starkt och äckligt i min lägenhet, näst intill outhärdligt, Att ha en giftig doftgran hängande i bilen, med en hemsk odör, var inte ens tänkbart oavsett att en var väldigt gullig. Jag tänkte först plasta in den, men den hamnade slutligen i sopnedkastet. Trist, men ingen större ekonomisk förlust.
Trots att jag är 50 år gillar jag fortfarande gulliga, små prylar och jag lär nog aldrig bli för gammal för att köpa alla möjliga saker, som egentligen först och främst är tänkta till barn. När jag var och köpte godis på Hemmakväll, för någon månad sedan, fick jag se en nyckelring med en söt figur med en röd glansig luva och stövlar och med ögon, som fick mitt barnhjärta att slå extra hårt. En sådan måste jag köpa till min systerdotters lilla tjej Livia. Väl i kassan fick jag reda på att priset var nedsatt till 29 kr. Det blev inte en utan två och den andra hänger nu tillsammans med nyckeln till min bil och alla andra andra nycklar i min knippa. Den stora fördelen med att ha ett gulligt gosedjur i nyckelknippan är att jag blir glad när jag får upp nycklarna ur väskan. Dessutom är det lättare att hitta nycklarna när de hänger ihop tillsammans med ett luddigt gosedjur i väskan, där jag har alltför många prylar.
Jag funderar på om jag ska sätta glitter kring solskydden i bilen och hänga en tomte eller ett par röda julgranskulor i backspegeln. Alltid glädjer det väl någon när jag kommer körande, eller kanske jag rentav retar gallfeber på någon chaufför eller passagerare.
Utöver lite julpynt lyssnar jag på en cd i bilen, med julmusik med sång av Peter Johansson och Matilda Grün, två musikaliska kusiner, som bland annat är musikalartister och har en bred repertoar, med allt från visa till.rock. På Youtube och Spotify hittar du mycket julmusik att lyssna på bland annat i bilen.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar