Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

30 dec. 2020

Dekorera med en egengjord stjärngirlang till nyår












Till jul och nyår dekorerar vi gärna med stjärnor i olika utföranden till exempel i toppen på julgranen, adventsstjärna i fönstret, stjärngossen bär en pinne med en stjärna i luciatåget och vi bakar pepparkakor i form av stjärnor . Den femuddiga stjärnan ses oftast som en positiv symbol och ska då vara placerad med en udd uppåt. Betlehemsstjärnan sägs enligt bibeln ha tänts på himlen över stallet där jesusbarnet föddes och det är anledningen till att stjärnan används mycket just vid jultid. Stjärnan förknippas även med stjärntecken på himlavalvet och stjärnklara nätter, även om de i det fallet inte har formen av en stjärna utan är ett gasmoln. Inom idrotten och nöjesvärlden benämns personer som stjärnor och symbolen används även på flaggor, smycken m.m. När jag besökte tandläkaren som barn brukade jag få en guldstjärna klistrad på mitt tandläkarkort. Då blev jag alltid lite stöddig över att tandläkaren tyckte att jag varit duktig.
Förra julen såg jag en girlang med vita pappersstjärnor i en inredningsbutik. Jag tyckte att den var fin där den hängde uppe i taket, men tyvärr var den slutsåld. Den fanns att köpa på internet, men inklusive frakt tyckte jag att det var på tok för dyrt för lite kartong och snöre. Jag tycker om att pyssla och tänkte att det borde inte vara så svårt att göra en liknande girlang själv. Det stannade bara vid en tanke så några vita stjärnor blev aldrig upphängda hemma hos mig förra julen.
I år slog mig tanken på nytt om att göra en girlang. Flera veckor innan advent köpte jag ett stort, vitt kartongark i Panduros butik. Jag ritade några stjärnor i olika storlekar i min dator och grannen var snäll och hjälpte mig att skriva ut dem på ett A4-ark. Sedan blev det liggande i flera veckor innan jag en dag kom mig för att klippa ut en stjärna, som skulle bli en mall, i en storlek som jag tyckte var lagom. Därefter ritade jag av stjärnan på kartongarket, 25 gånger, med en blyertspenna och klippte ut dem. Jag skulle rekommendera att istället skära ut stjärnorna med en skalpell, på ett underlägg. Det var svårt att klippa exakt så långt som behövdes i stjärnans innersta kanter, utan att det blev små jack. Det gjorde i och för sig inte så mycket, då det inte synstes på håll när jag hängde upp girlangen.
När det var dags att sätta en sytråd mellan stjärnorna höll jag till på min spis svarta glashäll. På så vis var det enklare att se den tunna tråden, klippa den i lagom långa längder, trä den igenom nålsögat, sticka nålen på rätt plats i stjärnan och slutligen knyta knutar.















 


Då jag har problem med mina händer och inte kan räta ut fingrarna på min vänsterhand, tog jag hjälp av ett suddgummi när jag skulle trä nålen. Jag satte fast nålspetsen i suddgummit och höll i det medan jag trädde nålen. Först stack jag igenom nålspetsen, gott och väl 1 cm in från stjärnans ena spets. Jag la suddgummit på spishällen, la stjärnans ena spets därpå och stack sedan nålen igenom kartongen så att den fastnade med nålspetsen i suddgummit. På så vis riskerade jag inte att kartongkanten skulle vika sig. Sedan hade jag en linjal och mätte hur lång tråden skulle vara mellan stjärnorna. Jag lät tråden vara 15 cm mellan varje stjärna, men man kan självklart välja att ha olika längd mellan stjärnorna och även ha olika storlek på dem. Efter att jag stuckit igenom nål och tråd i kartongen knöt jag fyra knutar på tråden kring stjärnans kant och klippte sedan av sytråden knappt 1 cm från kartongen. Sedan fortsatte jag att göra hål i motsatta sidan av stjärnan, drog igenom en ny tråd, knöt 4 knutar och gjorde hål i en ny stjärnas spets och så vidare. Totalt hade jag 25 stjärnor i min girlang.
Var noga med att lägga stjärnorna på varandra efterhand som du trär i tråden och håll ihop dem t.ex. med en stor påsklämma, annars trasslar sytråden lätt ihop sig, vilket jag först råkade ut för och fick klippa bort en del trådar och börja om.
Jag hängde min girlang från min ljuskrona över soffbordet och vidare till mina två bokhyllor. Man kan även göra flera kortare girlanger och hänga i fönstret i från gardinstången eller bara klippa ut stjärnor och dekorera nyårsbordet med. Vill man göra stjärnorna ännu festligare kan man stryka på glitterlim i silver eller någon annan färg.
Vid andra årstider kan man istället för stjärnor göra en girlang med röda hjärtan till "Alla hjärtans dag", gula kycklingar till påsk eller höstlöv i olika höstfärger.
Lycka till!









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar